A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Σχόλια για τα συστήματα τεχνικής ανάλυσης
851 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Απριλίου 2008
09:30

Αγαπητοί φίλοι και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια....

Μερικές σύντομες απαντήσεις.Εχω κατά καιρούς μελετήσει,δοκιμάσει σε back test και εφαρμόσει σε real trading πάνω απο 100 τεχνικά συστήματα.Μεταξύ αυτών συστήματα,η παραλλαγές συστημάτων που χρησιμοποιούν κινητούς μεσους ορους,ταλαντωτές,trendlines,Κύματα Elliot,τον σχηματισμό Gartley,θεωρία του Gann,κλπ.You name it,οπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί......

Για να απαντήσω και στον φίλο daytrader,εχω μελετήσει διεξοδικά και εφαρμόσει για χρόνια τα συστήματα τοσο του Bill Williams (οχι μονο αυτά που γράφει στα βιβλία του,αυτά που διδάσκει στο private course του),καθως επίσης και την παραλλάγή του συστήματός του που εφαρμόζει ο Mc Dowell (ART trading course,πρώτο σύστημα στις προτιμησεις των αναγνωστών του  Stock and Commodities για πολλά χρόνια).

Επίσης,εχω δουλεψει για καιρό με τους λεγόμενους guru της αγοράς,οπως ειναι ο Steve Nison,η Linda Bradford,ο Kevin Haggerty,ο John Carter,ο Dave Landry,ο Joe Ross και αρκετοί άλλοι.Θυμαμαι τώρα ενδεικτικά και γελάω πόσους μήνες ξόδεψα δοκιμάζοντας παραλλαγές του περίφημου Wolf wave και ανταλλάσσοντας αποψεις με τον εμπνευστή του.

Οσοι εχουν παρακολουθήσει τα πολλά αρθρα που εχω δημοσιεύσει κατά καιρούς στο φόρουμ του ΣΕΔ,θα γνωρίζουν οτι εχω έκπονήσει και δημοσιεύσει μια σειρά απο τεχνικά συστήματα.

Το συμπέρασμα απο ολα αυτά αγαπητοί φίλοι είναι οτι ολα αυτά τα τεχνικά συστήματα είναι μεν αξιόλογα,ομως κανένα δεν ειναι δυνατόν να υπερβεί ενα ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται απο 45-60%,σε μακροχρόνια βαση.Εκείνο που κανει την διαφορά,εκείνο που διαχωρίζει τους κερδισμένους απο τους χαμένους,είναι η διαχείριση του ρίσκου και η πειθαρχία στην εφαρμογή του οποιου συστήματος εχει επιλέξει ο καθένας.

Στο συγκεκριμένο λοιπόν θέμα,η επαφή μου με τον Van Tharp υπήρξε καταλυτική.Απο αυτόν έμαθα οτι το τεχνικό μέρος ενος trading plan εχει την μικρότερη σημασία,λιγότερη ισως απο 20%.Η αναζήτηση του τελειου,του αλάνθαστου τεχνικού συστήματος είναι αφ' ενός ματαιοπονία,αφ' ετέρου αποπροσανατολίζει τον trader απο τον πραγματικό του στόχο που είναι να κερδίζει σε σταθερή βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.Θυμάμαι ενδεικτικά πόσες φορές χρησιμοποίησα κάποιο σύστημα,είχα κερδισμένες κινήσεις σε ποσοστό ανω του 80% και τελικά εχασα χρήματα!!!!! Πως? 2-3 ζημιές ήσαν αρκετές να εξανεμισουν ολα τα κέρδ η και να γράψουν και ζημιές τελικά.....

Το σύστημα λοιπόν στο οποίο εχω καταλήξει και παρουσιάζω εδώ,δεν είναι ασφαλώς το μοναδικό που εχω χρησιμοποιήσει.Το πλεονέκτήμά του είναι οτι είναι απλό,ευχρηστο και δεν απαιτεί τεχνικά εργαλεία.Ομως,το δυνατό του σημειο ειναι οι τεχνικές risk και trade management που εχει ενσωματωμένες.Αυτές ειναι που κάνουν το σύστημα κερδοφόρο.Ο Van Tharp διδάσκει,και εχει δίκιο,οτι ακόμα και συστήματα με τυχαία είσοδο,μπορούν να είναι κερδοφόρα,αν συνδυασθούν με σωστό money management.

Αυτά βέβαια δεν βολεύουν καθόλου αυτούς που δεν υπήρξαν ποτε traders,αλλά επιβιώνουν κάνοντας σεμινάρια και πουλώντας βιβλία.Πολλοί,καλοπροαίρετοι άνθρωποι,εχουν ξοδεψει χιλιάδες δολλάρια και ανθρωποώρες εργασίας για να τιαξουν ουσιαστικά μια "βιβλιοθήκη" συστημάτων,που δεν τους προσέφερε τελίκά τίποτα....Μην πέσετε κι εσεις στην παγίδα αυτή....Πάρτε ιδεες,καταστρώστε ενα ΔΙΚΟ σας σύστημα και εφαρμόστε το με πειθαρχία,συνεπεια και υπομονή.Η επιτυχία ειναι πολύ πιο κοντά απ' όσο φαντάζεστε.....

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα

Σχόλια

07/04 10:16  futuretrades
αυτό το post είναι όλα τα λεφτά.
07/04 11:31  ditaset
φιλε ανδρεα ξερω οτι εχεις βαρεθει να ακους ευχαριστιες ομως τι να κανουμε,οταν στην ερημο της αγνοιας,της αφελους ημιμαθειας και της κομπορημοσυνης,βρισκεις μια οαση λογικης και οπου με αρκετη δουλεια προσφερεις ιδεες και λυσεις με απλο λαι κατανοητο τροπο τοτε το ευχαριστω φανταζει το ελαχιστο.
07/04 11:40  daytrader
Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.
Συμφωνώ με την τοποθέτηση σου και προσυπογράφω το συμπέρασμα σου :
Πάρτε ιδέες,καταστρώστε ένα ΔΙΚΟ σας σύστημα και εφαρμόστε το με πειθαρχία,συνέπεια και υπομονή.Η επιτυχία είναι πολύ πιο κοντά απ' όσο φαντάζεστε...
07/04 13:46  pakom
Όπως τα είπε ο ditaset. Κρίμα μόνο που το απόσταγμα της πείρας σου δεν το είχαμε πιο νωρίς. Θα είχαν προστατευτεί κεφάλαια και κέρδη από ζημιές, θα είχε προλάβει να καλλιεργήσει σωστή παιδεία και τακτική σε πολλούς από μας.
Επειδή πολλοί συμμμετέχοντες στο φόρουμ ασχολούνται με τον παράδεισο του trading, την ΑΕΓΕΚ, και έχουν χαθεί αρκετά χρήματα εκεί, και επειδή η μετοχή έχει μεγάλο free float και βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή θα ήταν χρήσιμο να την κοιτάξεις και να την συζητήσεις και σε σχέση με τα πολλά doji που εμφανίζει εδώ και μήνες κατα καιρούς, αν βρεις χρόνο.Εγώ δεν έχω πια ΑΕΓΕΚ αλλά παρακολουθώ στο φόροουμ έντονο προβληματισμό περί του πρακτέου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
34 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις