A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


ΠΛΗΡΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
1059 αναγνώστες
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008
01:37

Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ οτι μία τόσο απλή και ξεκάθαρη τεχνική μέθοδος θα δημιουργούσε τόσες ερωτήσεις,τόσες απορίες και τόσα ερωτήματα.Αυτό όμως δείχνει και κάτι άλλο.Οτι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά,μεγάλο ενδιαφέρον θέλω να πιστεύω,για σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση.

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω ένα αρθρο στο οποίο να επεξηγώ βήμα-βήμα,με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια,το σημερινο 5-λεπτο διάγραμμα του παραγώγου στον 20αρη και τις 2 κινήσεις που προέκυψαν βάσει της μεθόδου.Παράλληλα,θα απαντήσω συνολικά σε όσους φίλους μου υπέβαλλαν ερωτήματα είτε με σχόλια στο blog,είτε με προσωπικά μηνύματα.Με την ευκαιρία όμως,να διευκρινήσω κάτι.

Θέλω κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω όλους,ιδιαίτερα όσους μου στέλνετε προσωπικά μηνύματα για τα καλά λόγια και για την ενθάρρυνση.Στο blog αυτό ξεκίνησα να παρουσιάζω ένα σύστημα πλήρες,ολοκληρωμένο,αυτοτελές.Οτι γράφω λοιπόν εδώ,θα παρακαλέσω να μην συνδέεται και να μην συγχέεται με παλαιότερες παρουσιάσεις μου σε άλλο φόρουμ.Τα πράγματα εξελίσσονται,κάνουμε δοκιμές,αποκτούμε εμεπιρίες,αξιολογούμε και βελτιώνουμε το οπλοστάσιό μας.Το trading plan που παρουσιάζω εδώ είναι αυτό στο οποίο έχω καταλήξει,αυτό που χρησιμοποιώ και εγώ στις καθημερινές μου κινήσεις.

Σας προειδοποιώ ότι το άρθρο θα είναι αναγκαστικά μακροσκελές γιατί θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα και τον χειρισμό των κινήσεων,οικονομικό και τεχνικό.Ξεκινάμε λοιπόν την ημέρα μας με ένα κεφάλαιο 10.000 ευρώ και με το ξεκίνημα της συνεδρίασης έχουμε ανοδικό gap.Αυτομάτως είμαστε σε ανοδική τάση διότι ξεπερνάμε το προηγούμενο high swing point.

Η τάση αποδεικνύεται πράγματι ανοδική,δημιουργούνται τα high swing points 1,2,και 3,το καθένα υψηλότερα του προηγούμενου.Δημιουργούνται παράλληλα και τα low swing points 1,2, και 3,το καθένα υψηλότερα του προηγούμενου.Ανοδική τάση ισχυρή και θα έλεγα υποδειγματική.Δημιουργείται το high swing point 4,χαμηλότερο του προηγούμενου.Η τάση είναι τώρα ουδέτερη και καθώς σχηματίζεται η μπάρα με το low swing point 4,είμαστε πλέον σε καθοδική τάση,διότι έχουμε χαμηλότερο σημείο απο το low swing point 3.Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι εδώ δεν υπάρχει η παραμικρή απορία.Πάμε βήμα-βήμα.

Το low swing point 4 ολοκληρώνεται όταν σχηματισθούν οι 2 επόμενες bars,που τυχαίνει να είναι και εσωτερικές του (inside bars).Εχουμε καθοδική τάση σε εξέλιξη και ψάχνουμε την πρώτη bar με Η υψηλότερο των 2 προηγούμενων για να την σορτάρουμε.Θα σορτάρουμε δηλαδή την πρώτη ανοδική διόρθωση της καθοδικής τάσης,όπως αναλυτικότατα πιστεύω εξηγήσαμε στην θεωρία.

Σχηματίζονται 2 τέτοιες bars.Η πρώτη δεν ενργοποιείται,η δεύτερη είναι η bar με την πράσινη κουκίδα και το μπλέ νούμερο 5.Η πράσινη κουκίδα που σημαίνει high swing bar,δεν έχει μπεί εκείνη την στιγμή.Θα μπει αφού σχηματισθούν οι 2 επόμενες bars,αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει εδώ.Το L της bar αυτής είναι 2268,άρα θα σορτάρουμε στο 2267.5 με στόπ το 2269 που είναι 1 μονάδα πάνω απο το υψηλό της bar αυτής (2268).Trade με μικρότερο τεχνικό ρίσκο απο αυτό,εγώ δεν έχω ξανασυναντήσει!!!

Κάνουμε στα γρήγορα τους υπολογισμούς μας.Εχουμε οικονομικό ρίσκο 200 ευρώ.Το τεχνικό ρίσκο είναι 1.5 μονάδα,δηλαδή 7.5 ευρώ,συν 10 ευρώ περίπου η προμήθεια κάθε συμβολαίου (round turn).To 17.5 διαιρούμενο με το 200 βγάζει 11 συμβόλαια,αλλά το margin κάθε συμβολαίου είναι περίπου 1135 ευρώ περίπου.Αρα,μπορούμε να κάνουμε την κίνησή μας με 8 συμβόλαια.Κατανοητά όλα αυτά?

Το οικονομικό μας ρίσκο είναι 140 ευρώ (με τις προμήθειες).Δηλαδή 1.5% του κεφαλαίου μας.Εξαιρετικό....Αφού λοιπόν έχουμε τόσο χαμηλό ρίσκο,δεν θα δουλέψουμε για την χρηματιστηριακή,έτσι δεν είναι?.Κάνουμε λοιπόν μία"παρασπονδία".Αφού το τεχνικό μας ρίσκο είναι 1.5 μονάδα και οι προμήθειες 2 μονάδες,αν ρευστοποιήσουμε την μισή θέση με κέρδος 2 μονάδες,ουσιαστικά πληρώνουμε απλά τις προμήθειες.Βάζουμε λοιπόν σαν πρώτο profit target το διπλάσιο του τεχνικόυ μας ρίσκου,δηλαδή 4 μονάδες,για να έχει νόημα η κίνηση.Μεγάλη προσοχή εδώ ; Ακόμα και σε αυτήν την οριακή κίνηση,ΔΕΝ αυξάνουμε το ρίσκο μας,επειδή είναι μικρό.Αυξάνουμε τον στόχο μας!!! Και την τακτική αυτή την εφαρμόζουμε ΜΟΝΟΝ στην περίπτωση αυτή.Αν το τεχνικό μας ρίσκο ήταν 3 μονάδες,θα βάζαμε σαν πρώτο profit target 3 μονάδες,αφού έτσι θα καλύπταμε τις προμήθειες και θα μας έμενε και κέρδος 1 μονάδα.5 ευρώ? ναι,5 ευρώ......Σημασία έχει να τηρούμε τους κανόνες....

Ο πρώτος στόχος μας λοιπόν είναι οι 2263.5 μονάδες,δηλαδή η λεπτή μπλέ γραμμή.Η κίνηση ενεργοποιείται και πιάνουμε τον στόχο μας σε λίγο διάστημα,αφού σταθήκαμε και λίγο τυχεροί.Η τιμή πήγε στα 2268,αλλά όχι παραπάνω και δεν μας στοπάρισε......Ρευστοποιούμε 4 συμβόλαια και έχουμε καθαρό κέρδος (4-2)χ5χ4=40 ευρώ.Αμέσως μετακινούμε το stop μας στο breakeven,δηλαδή στο 2267.5.Τώρα ρισκάρουμε μόνον τις προμήθειες 4 συμβολαίων,δηλαδή 4χ10=40 ευρώ,όσα κερδίσαμε....Παίζουμε ελεύθερα.....

Ακολουθούμε τώρα την εξής τακτική.Κάθε φορά που η τιμή κάνει νέο χαμηλό,ρισκάρουμε το Η 2 μπαρών,δηλαδή αυτής που έχει το νέο χαμηλό και της προηγούμενής της,όποιο είναι μεγαλύτερο.Αυτό λέγεται "two bar high trailing stop".Εξαιρετική τεχνική.Κάθε φορά που προκύπτει μπάρα χωρίς νεώτερο χαμηλό,μένουμε στο υπάρχον στοπ.Με τον τρόπο αυτόν προκύπτουν τα διαδοχικά χαμηλότερα στοπς,που τα δείχνω με τις μικρές κόκκινες γραμμούλες.Αυτό το στοπ ισχύει για το 25% της θέσης μας,δηλαδή εν προκειμένω για 2 συμβόλαια.Τα τελευταία 2 μένουν ακούνητα στο breakeven.Για αυτά ισχύει η εξης τακτική:

Αν το κέρδος ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού ρίσκου,δηλαδή εν προκειμένω τις 4 μονάδες,πάμε σε χαμηλότερο time frame,περίπου κατά 5 φορές.Εδώ δεν έχει νόημα,διότι είμαστε ήδη σε 5-λεπτο.Αν π.χ. δουλεύαμε σε ωριαίο διάγραμμα,θα πηγαίναμε σε 10 λεπτο διάγραμμα,και εκεί θα ακολουθούσαμε την ίδια τακτική.

Εδώεπειδή τα πράγματα είναι οριακά,και οι 4 μονάδες είναι πολύ μικρό κέρδος,επιλέγουμε να μην διαχωρίσουμε την θέση μας και διατηρούμε το ίδιο στοπ και για τα 4 συμβόλαια.Τελικά,το στόπ μα ςενεργοποιείται στο 2255 και έχουμε κέρδος : ((2267.5-2255)χ5χ4) - (4χ10) = 210 ευρώ περίπου.Συνολικό κέρδος κίνησης 250 ευρώ.Δεν είναι πολλά,αλλά αυτά μας έδωσε η αγορά.......

Ας δούμε εν τάχει και την δεύτερη κινηση της ημέρας.Μέχρι το low swing point 8,η αγορά είναι καθαρά καθοδική.Σχηματίζεται το high swing point 8  και μετά το 9,που είναι υψηλότερο του 8.Αλλαγή τάσης σε ανοδική.Αγοράζουμε την διάσπαση του Η της μπάρας με την κόκκινη κουκίδα (9) στο 2256 με stop-loss στο 2252.Το πρώτο profit target είναι προφανώς το 2260,στο οποιο ρευστοποιούμε όλη την θέση,διότι τελειώνει η συνεδρίαση......Αυτή η κίνηση νομίζω είναι πολύ καθαρή και εύκολα κατανοητή.

Ειλικρινά,δεν νομίζω ότι μέσα απο ένα γραπτό κείμενο μπορούσα να κάνω πληρέστερη εξηγηση.Το καλό με την τεχνική αυτή είναι οτι δεν δίνει πολλές κινήσεις.Λίγες και καλές.....Ελπίζω να έλυσα τις απορίες σας,είναι ήδη πολύ αργά τώρα που γράφω,καληνύχτα σε  όλους και ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Σχόλια

19/02 07:38  ΟΡΦΕΑΣ
Μπραβο !
19/02 09:41  futuretrades
Άριστη παρουσίαση.
Απόλυτη καθαρότητα στη δομή της.
Τεράστειο θάρρος του συγγραφέα να εκτήθετε δημόσια, ειδικά στην ελλάδα και ειδικότερα στον χρηματιστηριακό τομέα, όπου ο κανόνας είναι '' όλα τα λέμε και τίποτα δεν λέμε''.
Πρέπει να ανήκεις στην απελπιστικά μικρή μειονότητα που υπάρχει σε αυτή την χώρα που όταν λένε κάτι, το εννοούν , το πιστεύουν ,και το στοιχειοθετούν όσο γίνεται καλύτερα.
Περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια.

Keep Walking

19/02 10:28  ArTaXiA
Αν και η μέθοδος είναι αρκούντως "πρωτόγονη", εντούτοις η παράθεση και επεξήγησή της προσδίδει μια γοητεία. Σαν να ξαναβλέπεις μια παλιά ερωμένη, έπειτα από καιρό. Η γραφή τεκμηρίωμένη, όμως κανείς αξιοπρεπής trader δεν θα έπαιζε 8 συμβόλαια για στόχο 80 Ευρώ. Απευθύνεσθε σε "πραγματικούς" ανθρώπους, έτσι δεν είναι;
19/02 10:39  Α45
Αγαπητοί φίλοι,ευχαριστώ κατ' αρχάς για τα καλά σας λόγια.

Την μεθοδολογία εγώ θα την χαρακτήριζα απλή,εύχρηστη και πρακτικά εφαρμόσιμη.Οσο για τα 8 συμβόλαια,το μέγεθος της θέσης είναι πάντα ανάλογο του τεχνικού ρίσκου.Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μεθόδου.Οσο για τα μικρά κέρδη,την συγκεκριμένη ημέρα αυτά είχε να δώσει η αγορά,αυτά πήραμε.Η δομή της μεθοδολογίας είναι τέτοια,που αν η αγορά έχει μεγαλύτερη διακύμανση,και τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα.Το βασικό είναι να έχουμε πάντα χαμηλό ρίσκο.
19/02 14:22  futuretrades
θα πρότεινα μετά το κλείσιμο της αγοράς να ανέβαζες τις κινήσεις που έδωσε ,σε συνέχεια του χθεσινού , για εμπέδωση των κανόνων.

Keep Walking
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
24 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις