A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Trading plan - Μέρος 7ον
913 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008
19:34

Προσπαθώντας,αγαπητοί φίλοι να θέσω τους κανόνες του trade management,μου ήρθε μια ιδέα.Σκέφτηκα δηλαδή να μετρήσω κάτι.Πηρα λοιπόν διάφορα διαγράμματα,μετοχών,παραγώγων,κλπ και σε διαφορετικά time frames.Σε ολα αυτά τα διαγράμματα,εφάρμοσα το τεχνικό σύστημα εισόδου (entry setup) που είχα αποφασίσει να χρησιμοποιήσω.Εβαλα και το αρχικό stop-loss.Κατόπιν,σε όλες τις περιπτώσεις μέτρησα την "διαδρομή" της τιμής μέχρι να ενεργοποιηθεί το αρχικό stop.Και συνέκρινα το μέγεθος της "διαδρομής" αυτής με το αρχικό τεχνικό ρίσκο,δηλαδή την απόλυτη τιμή της διαφοράς Te-Tsl.

Επανέλαβα την διαδικασία αυτή στα ίδια διαγράμματα,αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας διαφορετικό τεχνικό σύστημα.Θα εκπλαγείτε,αλλά πάνω απο το 60% των περιπτώσεων η τιμή είχε κινηθεί ευνοικά σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το τεχνικό ρίσκο,πριν επιστρέψει στο επίπεδο του αρχικού stop-loss.Σε κάποιες περιπτώσεις δε πολύ περισσότερο.Σκέφθηκα τότε,ότι ίσως είχα επιλέξει κατά τύχη ευνοικές περιπτώσεις.Και επανέλαβα το πείραμα με άλλα διαγράμματα.Το ποσοστό παρέμενε σταθερά πάνω απο το 50%.......

Παρατήρησα και κάτι άλλο όμως.Προσέξτε με,παρακαλώ,πολύ καλά στο σημείο αυτό.Απο τις περιπτώσεις όπου η πορεία τηςτιμής έδωσε θεωρητικό κέρδος ανώτερο του αρχικού τεχνικού ρίσκου,τουλάχιστον το 50% έδωσε θεωρητικό κέρδος διπλάσιο του αρχικού τεχνικού ρίσκου!!!Δηλαδή,περίπου το 25% των συνολικών περιπτώσεων.Κάθησα λοιπόν και έκανα τον εξης συλλογισμο:

Εστω ότι κάθε κίνηση γίνεται με 2 μετοχές,η με 2 συμβόλαια.Αρα,σε 100 κινήσεις έχω 200 συμβόλαια.Κάθε φορά που χάνω,δηλαδή τις μισές φορές,η ζημιά είναι το 2% του κεφαλαίου μου.Απο τις φορές που κερδίζω,τις μισές φορές κερδίζω 2% του κεφαλαίου μου,και τις άλλες μισές το 4% του κεφαλαίου μου.Ωραία μέχρι εδώ? Αρα,έχουμε ότι:

50% των κινήσεων ζημιογόνες :100 συμβόλαια χ 1% = 100% του κεφαλαίου. (Ζημιά). 

50% των κινήσεων κερδισμένες με κέρδος όσο το αρχικό ρίσκο: 50 συμβόλαια χ   1% = 50% του κεφαλαίου (Κέρδος).

50% των κινήσεων κερδισμένες με κέρδος όσο το διπλάσιο του αρχικού  ρίσκου :50 συμβόλαια χ   2% = 100% του κεφαλαίου (Κέρδος).

Συνολικό αποτέλεσμα: 50% κέρδος επι του αρχικού κεφαλαίου μου,μείον οι προμήθειες.

Ηδη ακούω χιλιάδες αντιρρήσεις.....  Και που ξέρεις κύριε Ανδρέα με ποιά σειρά θα έρθουν οι κερδισμένες και οι χαμένες κινήσεις? και αυτό το 2% δεν αλλάζει κάθε φορά που το κεφαλαιό σου μειώνεται η αυξάνεται μετά απο μία αντιστοιχη κίνηση? Κάθησα λοιπόν και μέτρησα τις συνεχόμενες ζημιογόνες κινήσεις.Στην χειρότερη περίπτωση ήταν 10.Δηλαδή,απώλεια του 20% του κεφαλαίου συν τις προμήθειες.Αυτό όπως ξέρετε λέγεται drawdown,και καλό είναι να υποθέσετε ότι θα συμβεί στην αρχή της προσπάθειάς σας.Η χειρότερη δηλαδή περίπτωση......

Βλέπετε ότι δεν προσπαθώ να εξωραίσω τα πράγματα,ούτε ονειροβατώ.Γιατί,αν το κάνω,θα με προσγειώσει σύντομα η σκληρή πραγματικότητα.Αλλά,οι δοκιμές μου έδειξαν ότι και με αρχική απώλεια του 25% (μαζί με τις προμήθειες) του κεφαλαίου μου,μπορώ να συνεχίσω και να είμαι παρών όταν θα έρθει το σερί των κερδοφόρων κινήσεων.Βλέπετε τώρα την σημασία της διαχείρισης του ρίσκου? Βλέπετε,την σημασία του να έχω εμπιστοσύνη στο σύστημά μου? Οι περισσότεροι traders μετά απο ένα τέτοιο σερι,10 ζημιογόνων κινήσεων,θα τα παρατούσαν.Στην καλύτερη περίπτωση θα πέταγαν το τεχνικό σύστημα.Αλλά έλα που δεν φταίει αυτό.....

Πριν θέσουμε τον κανόνα 1 στο trade management,να σας πώ ότι δοκίμασα και κάτι άλλο.Σκέφτηκα,μήπως όταν θα έχω κέρδος ίσο με το 50% του ρίσκου μου,να αναπροσαρμόσω ανάλογα και το stop-loss? τα αποτελέσματα χειροτέρεψαν......Οποιος έχει μελετήσει τα διαγράμματα με προσοχή,ξέρει ότι και στις πιο μεγάλες τασικές κινήσεις,η τιμή κάνει στην αρχή ένα "τίναγμα",μετά μια διόρθωση (pullback) και μετά συνεχίζει.Μην φοβάστε,δεν θα σας μπλέξω με Elliot.......Είναι κρίμα λοιπόν αυτή η πρώτη διόρθωση να μας βγάλει έξω απο μία κερδοφόρα κίνηση.Αλλωστε,είναι λογικό να δόσουμε στην τιμή τον χώρο και τον χρόνο να αναπτυχθεί.

Κανόνας 1ος λοιπόν και απαράβατος.Μέχρι να έχουμε κέρδος ίσο με το αρχικό μας τεχνικό ρίσκο δεν αναπροσαρμόζουμε το stop-loss,ακόμα καιι αν δεχθούμε αντίθετο τεχνικό σήμα.Διότι,αυτό το αντίθετο σήμα μπορεί να είναι λανθασμένο,fake.Δίνουμε στην κίνηση,στο trade,την ευκαιρία να μας δείξει τι μπορεί να μας προσφέρει......

Η τιμή λοιπόν Tex1=Te+[Te-Tsl] είναι το πρώτο profit target.Είναι ο ορισμός της κερδισμένης κίνησης.Στην τιμή αυτή ρευστοποιούμε το 50% της θέσης μας και ταυτόχρονα ανεβάζουμε το stop-loss στην τιμή εισόδου Τe.Απο το σημείο αυτό και μετά έχουμε το λεγόμενο "free trade",δηλαδή μία κίνηση στην οποία αποκλείεται να μην κερδίσουμε!

Βεβαίως υπάρχουν οι περιπτώσεις των gaps,η της αδυναμίας εισαγωγής εντολής stop στις Ελληνικές πλατφόρμες.Τα ξέρω πάρα πολύ καλά όλα αυτά,γι' αυτό και θα πω παρεπιπτόντως ότι το trading σε ξένα παράγωγα η και μετοχές,μέσω ξένου broker,είναι κατά πολύ ευκολώτερο.Αν δε συνυπολογίσουμε και τις τεράστιες διαφορές στις προμήθειες,τότε μιλάμε για διαφορά ημέρας με νύχτα.Ομως,αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης που θα κάνουμε προσεχώς.Προς το παρόν,παρουσιάζουμε μία μεθοδολογία,ένα trading plan.Τις λεπτομέρειες της πρακτικής εφαρμογής του θα τις συζητήσουμε μετά την ολοκλήρωσή του.

Δύο ακόμα παρατηρήσεις προτού ολοκληρώσουμε το άρθρο αυτό.Επι της μεθοδολογίας πρώτα.Η αποκόμιση κερδών με profit target είναι η πρώτη και η τελευταία αυθαιρεσία που θα κάνουμε.Η ρευστοποίηση της υπόλοιπης θέσης μας θα υπαγορευθεί,όπως θα δείτε στην συνέχεια,μόνον απο την πορεία της τιμής.

Η δεύτερη παρατήρηση,έχει σκοπό να προλάβει τυχόν σχόλια αναγνωστών.Ολες αυτές οι στατιστικές αναλύσεις,σχετικά με ποσοστό κερδισμένων κινήσεων,κλπ.,προυποθέτουν ένα πράγμα: ότι θα εκτελεσθούν όλες οι κινήσεις....Στην πράξη αυτό φυσικά δεν θα γίνει...Είτε διότι θα διστάσουμε να εκτελέσουμε μια κίνηση,είτε διότι δεν θα προλάβουμε,είτε διότι πολύ απλά δεν παρακολουθούμε την συνεδρίαση εκείνη την ωρα,η εκείνη την ημέρα.Μπορεί λοιπόν να μην εκτελέσουμε την κίνηση που θα μας δόσει το μεγαλύτερο κέρδος,αλλά μπορεί και να γλυτώσουμε την χειρότερη κίνηση.Αυτή με το gap.... Μου έχουν τύχει και τα δύο......Θεωρούμε λοιπόν ότι στατιστικά,μετά πο μεγάλο αριθμό κινήσεων,οι κινήσεις που δεν θα κάνουμε θα έχουν το ίδιο ποσοστό κερδισμένων και χαμένων κινήσεων με το συνολικό.....

Στο επόμενο άρθρο θα προχωρήσουμε και θα ολοκληρώσουμε,ελπίζω,το θέμα του trade management.

Σχόλια

13/02 19:57  Πι-πι το παπί
Νομίζω πρέπει να δίνεις και ένα παράδειγμα για να γίνεις περισσότερο κατανοητός.
Αν κατάλαβα καλά αν αγοράσαμε Εθνική με 40 ευρώ και stop los τα 38 ευρώ πουλάμε το μισό της θέσης μας αν πάει 42 ευρώ και ανεβάζουμε το stop los στα 40?
13/02 22:16  pakom
Φίλε Ανδρέα, έγραψες:
1) """"Κάθε φορά που χάνω,δηλαδή τις μισές φορές,η ζημιά είναι το 2% του κεφαλαίου μου.Απο τις φορές που κερδίζω,τις μισές φορές κερδίζω 2% του κεφαλαίου μου,και τις άλλες μισές το 4% του κεφαλαίου μου.Ωραία μέχρι εδώ? Αρα,έχουμε ότι:
50% των κινήσεων ζημιογόνες :100 συμβόλαια χ 1% = 100% του κεφαλαίου. (Ζημιά).
50% των κινήσεων κερδισμένες με κέρδος όσο το αρχικό ρίσκο: 50 συμβόλαια χ 1% = 50% του κεφαλαίου (Κέρδος).
50% των κινήσεων κερδισμένες με κέρδος όσο το διπλάσιο του αρχικού ρίσκου :50 συμβόλαια χ 2% = 100% του κεφαλαίου (Κέρδος)."""
Να υποθέσω ότι ένώ ξεκίνησες το παράδειγμα με 2% του κεφαλαίου στη συνέχεια αυτό έγινε 1% εκ παραδρομής ?

2)Η ρευστοποίηση του 50% της θέσεως στο 1ο profit target είναι αυθαίρετη ή αιτιολογείται από μαθηματική αριστοποίηση από το γεγονός ότι 50% των κερδοφόρων κινήσεων αναμένονται με κέρδος >= 2(Τe-Tsl) ?
13/02 22:35  Α45
Φίλε NIKOSPAP όταν θα ολοκληρωθεί η παρουσίαση θα κάνουμε όχι μόνον παραδείγματα,αλλά και live trading...
Πάντως,στο παράδειγμα της Εθνικής που αναφέρεις,είναι ακριβώς έτσι.
13/02 22:42  Α45
Φίλε pakom,δεν υπάρχει λάθος εκ παραδρομής.Αλλά επειδή ίσως το παρουσίασα με οχι σαφή τρόπο,θα γράψω σε λίγο ένα μικρό άρθρο-παράδειγμα για να το εξηγήσω καλύτερα.

Η ρευστοποίηση της μισής θέσης στο 50% δεν είναι ακριβώς αυθαίρετη.Προέκυψε περισσότερο απο το γεγονός ότι όταν κάνω υπολογισμούς έχω στο μυαλό μου πιο πολύ τα συμβόλαια παρά μετοχές.Αλλά και σε μετοχές έχω παρατηρήσει ότι η ρευστοποίηση του 50% είναι πρακτικά καλή επιλογή.
13/02 22:48  pakom
Τα ποσοστά που μέτρησες προφανώς εξαρτώνται από το τεχνικό ρίσκο που έδωσες σε κάθε μία περίπτωση που μελέτησες.Το έδωσες σε όλα τα διαγράμματα με το ίδιο ποσοστό της Τe ή εν πάση περιπτώσει με σταθερή μέθοδο ? Ή μήπως προτρέχω?
13/02 23:12  Α45
To τεχνικό ρίσκο κάθε κίνησης είναι προφανώς διαφορετικό.Το οικονομικό ρίσκο όμως παρέμενε περίπου σταθερό και πάντως ισο η μικρότερο του 2%.Επομένως,το μέγεθος της κίνησης άλλαζε κάθε φορά,αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούσε να διαιρεθεί με το 2.Εξαίρεση,κάποιες κινήσεις με συμβόλαια (όχι μετοχές),όπου ο υπολογισμός έβγαζε κίνηση με 1 συμβόλαιο,λόγω μεγάλου τεχνικού ρίσκου.Στις περιπτώσεις αυτές,είναι προφανές και θα το δείξουμε στα παραδείγματα,ότι το μοναδικό αυτό συμβόλαιο της κίνησης ρευστοποιείται είτε στο stop-loss,είτε στο πρώτο profit target.
13/02 23:15  pakom
Ανδρέα, εγώ κατάλαβα ότι από τις 100 κινήσεις της 1 μετοχής οι 50 αναμένονται με αποτέλεσμα -2%, οι 25 με +4% και οι υπόλοιπες 25 με +2%. Οπότε συνολικά
50Χ(-2%)+25Χ(+4%)+25Χ(+2%)= 50% του κεφαλαίου.
14/02 00:10  Α45
Φίλε pakom,δεν έχεις άδικο που έχεις μπερδευτεί και εσύ καιίσως και άλλοι.Στην βιασύνη μου να τελειώσω το άρθρο διότι έπρεπε να πάω κάπου,μπέρδεψα τις σημειώσεις μου και ενώ η μεθοδολογία παρουσιάζεται σωστά και με την ορθή σειρά,το παράδειγμα που έδωσα έχει το αντίθετο ακριβώς νόημα.
Οπως θα δεις απο το αρθρο-παράδειγμα που γράφω τώρα,η μεθοδολογία αυτή με τα 2 profit targets οδηγεί σε αποτέλεσμα breakeven,μείον οι προμήθειες...

Ακριβώς γι'αυτό το λόγο επέλεξα τελικά την ρευστοποίηση της θέσης σε 3 στάδια,όταν αυτό είναι εφικτό,διότι τα αποτελέσματα βελτιώνονται θεαματικά.

Περισσότερα σε λίγο...ευχαριστώ για την κατανόηση.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
22 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις