A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Trading plan - Μέρος 5ον
1251 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008
01:03

Αφού αναλύσαμε διεξοδικά νομίζω το κεφάλαιο περί διαχείρισης του ρίσκου,σε ότι αφορά την αρχική μας τοποθέτηση στην αγορά,ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα άλλο,πολύ σημαντικό επίσης τμήμα του trading plan,το trade management.Σε απλά Ελληνικά,διαχείριση της κίνησης.Αφήνω τελευταίο επίτηδες το τεχνικό κομμάτι του trading plan,ακριβώς για να δείξω οτι το θεωρώ το λιγότερο σημαντικό.Γνωρίζω βέβαια,ότι το τεχνικό μέρος είναι αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους traders,αυτό που "πουλάει".Κακώς κατα την γνώμη μου.Για τον πολύ απλό λόγο ότι όλα τα τεχνικά συστήματα,απο τα απλούστερα ως τα πιο σύνθετα,έχουν ένα ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται απο 40% ως 60 με 65%.Αρα,το κλειδί της επιτυχίας δεν μπορεί να είναι η ανεύρεση του "τέλειου" τεχνικού συστήματος,διότι απλούστατα αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Για σκεφτείτε λίγο αυτά που μόλις διαβάσατε.....Μιλήσαμε για ποσοστά επιτυχίας των τεχνικών συστημάτων.Τι σημαίνει ποσοστό επιτυχίας? μα ασφαλώς,το πλήθος των κερδισμένων κινήσεων μέσα στο σύνολο των κινήσεων που δίνει το σύστημα έτσι? Μάλιστα.Και ποιός παρακαλώ καθορίζει ποιές κινήσεις είναι κερδισμένες και ποιές χαμένες? Φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε ότι το σημείο εξόδου (exit price) καθορίζει το κέρδος η την ζημιά μιας κίνησης.Σε σχέση με το σημείο εισόδου φυσικά.Και ποιός θέλετε να καθορίσει το σημείο εξόδου? εμείς ως traders,η το σύστημα?

Για να δούμε ενα παράδειγμα.2 επενδυτές αγοράζουν μετοχές της ΕΤΕ στα 40 ευρώ.Το αρχικό τους stop-loss είναι στα 37 ευρώ.Εχουν το ίδιο κεφάλαιο,χρησιμοποιούν το ίδιο τεχνικό σύστημα εισόδου και το ίδιο σύστημα διαχείρισης του ρίσκου.Η τιμή της μετοχής πάει αρχικά στα 42 ευρώ,υποχωρεί στα 39,μετά πάει στα 44 ευρώ.Το τεχνικό σύστημα δεν δίνει σημα πώλησης.Ο επενδυτής Α όμως πουλάει την μισή του θέση στα 44 ευρώ και ανεβάζει το stop στα 40.Με παρακολουθείτε?

Η μετοχή κατρακυλάει.Φθάνει στα 40 ευρώ,όπου ο επενδυτής Α κλείνει πλέον την θέση του με κέρδος (συνολικά).Η τιμή κάνει μια προσπάθεια ανάκαμψης,φθάνει τα 42 ευρώ,αλλά σήμα πώλησης (τεχνικό) δεν έχουμε.Στην συνέχεια,η τιμή πέφτει,φθάνει στα 37 ευρώ,όπου ο επενδυτής Β πουλάει με ζημιά,βρίζοντας.......Το ίδιο λοιπόν τεχνικό σύστημα έδωσε κερδισμένη κίνηση στον ένα και ζημιογόνα στον άλλον.

Προσέξτε με τώρα.Οι ίδιοι επενδυτές συνεχίζουν με την ΕΤΕ.Εχουν πάλι τεχνικό σήμα εισόδου στα 40 ευρώ και stop-loss sta 37.Αγοράζουν.Η τιμή τώρα ακολουθεί άλλη διαδρομή.Πάει στα 43 ευρώ,πέφτει στα 38,και μετά ανεβαίνει στα 42.Σήμα πώλησης δεν έχει δοθεί.Ο επενδυτής Α απλά παρακολουθεί.Δεν έχει έρθει η ώρα για να κάνει κίνηση.Ο επενδυτής Β όμως,έχοντας υποστεί και την πρώτη ζημιά,είναι εξαιρετικά νευρικός.Η τιμή πέφτει στα 41 ευρώ."Δεν θα μου την σκάσετε κι αυτή τη φορά",σκέφτεται έξαλλος ο επενδυτής Β.Ρευστοποιεί όλη του την θέση,παίρνοντας ένα μικρό κέρδος.Στο σύνολο,είναι ακόμα χαμένος βέβαια.....

Ο επενδυτής Α μένει ατάραχος.Το stop-loss δεν ενεργοποιήθηκε,το πρώτο profit target που είχε θέσει δεν πιάστηκε,σήμα πώλησης δεν έχει,άρα δεν έχει να κάνει τίποτα.Περιμένει.Θέλετε την συνέχεια? Η μετοχή πάει στα 44 ευρώ,ρευστοποιεί την μισή θέση,ανεβάζει το stop στο 40,η μετοχή πάει στα 42 ευρώ και μετά εκτινάσσεται στα 46,όπου το σύστημα του δίνει σήμα πώλησης.Πουλάει και την υπόλοιπη θέση.....

2 επενδυτές με το ίδιο τεχνικό σύστημα,ίδιο κεφάλαιο,ίδια μετοχή,ίδιο risk management.Μετά απο 2 κινήσεις,ο ένας έχει 50% επιτυχία και είνα ιστο κόκκινο και ο άλλος 100% επιτυχία και είναι κερδισμένος.Είναι καλό η κακό το τεχνικό σύστημα?

Η απαντηση είναι ότι το τεχνικό σύστημα είναι αυτό που είναι.Το trading plan του ενός είναι ημιτελές,είναι μη ολοκληρωμένο,ενω του άλλου είναι πλήρες.Η διαφορά τους? ο ένας έχει trade management,ο άλλος δεν έχει.Θεωρητικά,και οι δύο ακολουθούν τις 3 βασικές αρχές που αναφέραμε στην αρχή των άρθρων μας,με μία ουσιώδη διαφορά.Ο επενδυτής Α έχει καταλάβει ότι με τον όρο "διαχείριση ρίσκου" εννοούμε τόσο το ρίσκο κεφαλαίου όσο και το ΡΙΣΚΟ ΚΕΡΔΩΝ.Και η διαχείριση αυτή είναι δουλειά του επενδυτή,όχι του συστήματος....Ο επενδυτής Β άφησε πρώτα το τεχνικό του σύστημα και μετά την ψυχολογική του κατάσταση να διαχειριστεί το ρίσκο των κερδών του,ξεχνώντας 2 βασικές αρχές: Η αγορά δεν γνωρίζει,ούτε ενδιαφέρεται να μάθει,σε ποιά σημεία το τεχνικό μας σύστημα έδωσε σήματα αγοράς και πώλησης.Και επιπλέον,κανένα τεχνικό σύστημα δεν μπορεί να "πιάνει" πάντοτε τις κορυφές και τους πυθμένες της αγοράς.Αν το επιτυγχάνει καμμιά φορά,είναι κατά τύχη......

Σταματάμε για σήμερα εδώ.Ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο στο trading plan,που λέγεται διαχείριση της κίνησης.Ουσιαστικά,είναι συνέχεια της διαχείρισης του ρίσκου.Και είναι ίσως,το πιο δύσκολο,αλλά και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εκπόνησης του επενδυτικού μας σχεδίου.

 

 

Σχόλια

13/02 08:02  mikos
Καλημέρα, Η προσπάθειά σου είναι άξια συχαρητηρίων. Ειμαι συνάδελφος Μηχανικός Η-Μ καιπαρακολουθώ σαν χόμπυ το ΧΑΑ περιμένοντας πρώτα να κερδίσω σε συμβολικό ποσόν και μετά να παίξω... Ακόμη προσπαθώ... Αν κατάλαβα καλά με δεδομένη την απρόβλεπτη κίνηση του χρηματηστηρίου το κέρδος βγαίνει από το γεγονός ότι τα stop losses είναι μικρότερα από τα profit targets και μάλιστα τόσο που να καλύπτουν και την περίπτωση Αριθμός επιτυχημένων προσπαθειών > Αποτυχημένων. Αν έχεις τον χρόνο μιας απάντησης θα ήθελα να άκούσω τις σκέψεις σου για το δικό μου τεχνικό σύστημα...
Παναγιώτης panosmikos@yahoo.gr
13/02 10:33  Α45
Αγαπητέ συνάδελφε καλημέρα.Στους συνδέσμους (links) του blog πρόσθεσα σήμερα και το site του Van Tharp,σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις την δουλειά του.Τόσο στα βιβλία του,όσο και στα άρθρα που έχει δημοσιεύσει,επικεντρώνεται ακριβώς στο θέμα του trade management.Τον θεωρώ καλή πηγή για το συγκεκριμένο θέμα.Βέβαια,απο ένα σημείο και μετά δεν παύει και αυτός να είναι ένας πωλητής εκπαίδευσης...

Οσο για το τεχνικό σου σύστημα,στείλε μου αν θέλεις κάποια στοιχεία στο e-mail που θα βρείς στο blog και ευχαρίστως να σου πω την γνώμη μου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
26 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις