A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Trading plan - Μέρος 2ον
1185 αναγνώστες
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008
18:26

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να (ξανα) θυμηθούμε τις 3 βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν όλη μας την επενδυτική φιλοσοφία,άρα και το trading plan.Ας τις αξιοποιήσουμε μία-μία....

Είπαμε ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα που θα έχουμε,είμαστε εμείς οι ίδιοι.Τι σημαίνει αυτό? σημαίνει,οτι πρέπει να φροντίσουμε ώστε η επιχείρηση που θα στήσουμε,και λέγεται trading,θα έχει τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό,τα καλύτερα δυνατά εφόδια.Σε μια μάχη που ο αντίπαλος είναι εξοπλισμένος με πολυβόλα,εσύ δεν πας με τσεκούρι....

Οπως λοιπόν θα κάναμε σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση,θα επιλέξουμε προσεκτικά τόσο τον εξοπλισμό μας,όσο και τους συνεργάτες μας,με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή,σύμφωνα με τις ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.Αν,για παράδειγμα,θέλουμε να κάνουμε intraday trading,θα εφοδιαστούμε με έναν καλό υπολογιστή,με μία ισχυρή σύνδεση στο ιντερνετ και με τα καλύτερα προγράμματα.Δεν θα τσιγκουνευτούμε σ' αυτά.Θα επιλέξουμε έναν αξιόπιστο data provider.Τα δεδομένα μας στην δουλειά αυτή είναι τα μάτια μας.Χωρίς αυτά,έχουμε σημαντικότατο μειονέκτημα έναντι των άλλων.

Ο broker που θα επιλέξουμε να συνεργαστούμε πρέπει να είναι αυτός που ταιριάζει στις ανάγκες μας.Οι χαμηλές προμήθειες είναι οπωσδήποτε πλεονέκτημα,αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μας κριτήριο.Υπάρχουν φίλοι που επιχείρησαν να κάνουν intraday trading σε ξένα παράγωγα,μέσω Ελληνικής χρηματιστηριακής,χωρίς πλατφόρμα,χωρίς live data,χωρίς άμεση επικοινωνία.Εχουν καμμία πιθανότητα επιβίωσης αυτοί οι άνθρωποι? σε μια αγορά που μέσα σε 2 λεπτά μπορεί να κάνει κίνηση 40-50 μονάδων?

Εξοπλιστήκαμε λοιπόν καλά και συνεχίζουμε.Πως θα προσεγγίσουμε την αγορά? με τυχαίο τρόπο? με βάση το ένστικτό μας? με βάση κάποιο σύστημα τεχνικής ανάλυσης? ποιά θα είναι τα κριτήρια εισόδου και ποια τα κριτήρια εξόδου απο μια θέση?

Ας δούμε λοιπόν την δεύτερη βασική μας αρχή.Η πορεία των τιμών είναι εντελώς απρόβλεπτη! Τελεία και παύλα.Τυχαία δεν είναι,αφού ανά πάσα στιγμή καθορίζεται απο 2 αντίρροπες δυνάμεις: των αγοραστών και των πωλητών.Εχει λοιπόν νόημα να επιχειρήσουμε εμείς να προβλέψουμε την πορεία των τιμών? είναι ποτέ δυνατόν να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή το συνιστάμενο αποτέλεσμα των κινήσεων εκατομμυρίων ανθρώπων? είναι ποτέ δυνατόν να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί σε 10 λεπτά (δεν λέω σε 1 μήνα....) και πως αυτό που θα συμβεί θα επηρεάσει τις αποφάσεις εκατομμυρίων ανθρώπων? πόσες φορές δεν βγήκε κάποιο νέο και η αντίδραση της αγοράς ήταν εντελώς αντίθετη απο την αναμενόμενη? πόσες φορές δεν διαβάσατε εσείς και ο φίλος σας την ίδια είδηση την ίδια ωρα και δεν την ερνηνεύσατε με διαφορετικό τρόπο?

Αφού λοιπόν δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε την πορεία των τιμών,ούτε πολύ περισσότερο να την επηρεάσουμε,τι μας μένει να κάνουμε? ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ! Πως όμως? σπασμωδικά? πανικόβλητοι? υπερενθουσιασμένοι? χωρίς σχέδιο,έτσι με την έμπνευση της στιγμής?

Οχι φίλοι μου.Αυτά κάνουν οι αδαείς και οι ερασιτέχνες και γι' αυτό είναι μονίμως χαμένοι.Ολοι θα έχετε διαβάσει για ποσοστά αποτυχίας που ξεπερνούν το 90%....Το 10% που κερδίζει σε συνεχή και σταθερή βάση,τι κάνει? έχει εσωτερική πληροφόρηση? έχει κάποιο μαγικό δείκτη? παρακολουθεί μήπως τις κινήσεις των πλανητών?

Τίποτα απ' όλα αυτά,πιστέψτε με.Εχει ΣΧΕΔΙΟ,και το τηρεί με συνέπεια και πειθαρχία.Εχει σχέδιο που δεν βασίζεται στην πρόβλεψη αλλά στην αντίδραση.Αντίδραση που είναι προσχεδιασμένη και προαποφασισμένη.Δεν αλλάζουμε σχέδιο την ώρα της μάχης.Ούτε παρατάμε ένα καλοδουλεμένο σύστημα επειδή έδωσε κάποιες ζημιές.Και το σχέδιο αυτό,βασίζεται σε ένα και μόνο στοιχείο: στην ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΡΙΣΚΟΥ.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις