A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Trading plan - Μέρος 1ον
1548 αναγνώστες
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008
14:03

Οπλισμένοι λοιπόν με τις 3 βασικές αρχές μας ξεκινάμε να δημιουργήσουμε ένα πλήρες,λεπτομερές,πρακτικά εφαρμόσιμο trading plan.Δυστυχώς,πολλοί επενδυτές δεν κατανοούν την αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτού του "σχεδίου μάχης" όπως το αποκαλώ εγώ.Πολλοί βαριούνται να αφιερώσουν τον χρόνο και την σκέψη που χρειάζεται για την κατάστρωσή του.Αλλοι πάλι,προτιμούν να πάρουν καποιο έτοιμο,που τους φαίνεται καλό.Μέχρι να επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν βέβαια....

Θα επαναλάβω και πάλι,με κίνδυνο να γίνω κουραστικός,ότι χωρίς πλήρες επεξεργασμένο σχέδιο δράσης,οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μηδαμινές.Είναι ανύπαρκτες.Οσοι απο εσάς αμφιβάλλετε,καθήστε και εξετάστε τις αποτυχημένες,τις ζημιογόνες σας κινήσεις.Αν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας,θα διαπιστώσετε ότι στο 90% των περιπτώσεων (ειδικά στις κινήσεις που έδωσαν μεγάλες ζημιές) ο βασικός λόγος της αποτυχίας ήταν είτε η μη ύπαρξη σχεδίου,είτε η μη εφαρμογή του.

Το χειρότερο ξέρετε ποιό είναι? ότι πολλές φορές η αγορά επιβραβεύει την κίνηση χωρίς σχέδιο,την απειθαρχία,την τζογαδόρικη συμπεριφορά.Αυτό δίνει στον επενδυτή μια αίσθηση δύναμης,μία αίσθηση ανωτερότητος.Τον κάνει να πιστέψει ότι αυτός είναι πιο έξυπνος απο την αγορά,ότι μπορεί να "πιάσει" τις διακυμάνσεις της χάρη στο κοφτερό μυαλό του και στην "αίσθηση" της αγοράς που έχει.Και φυσικά,συνεχίζει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο....Οποιος έχει κάνει trading έστω και για λίγο διάστημα,γνωρίζει απο πρώτο χέρι ότι δεν είναι μακριά η ώρα που η αγορά θα τον τιμωρήσει με πολύ σκληρό τρόπο για την τακτική του αυτή,για την "αλαζονεία" του.Και δυστυχώς,το μάθημα είναι τόσο σκληρό πολλές φορές,που στερεί απο τον επενδυτή την δυνατότητα να συνεχίσει.Και είναι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο,γιατί πολλές φορές ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ίσως τις δυνατότητες να πάει καλύτερα.Θυμηθείτε λοιπόν: πολλές φορές,ΕΝΑ και μόνο λάθος αρκεί.....

Πρέπει λοιπόν να καταστρώσουμε προσεκτικά ένα σχέδιο.Ποια πρέπει είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου? Ας τα αναλύσουμε βήμα-βήμα:

Κατ' αρχάς το σχέδιο μας πρέπει να είναι δικό μας,να το έχουμε καταστρώσει εμείς.Ασφαλώς μπορούμε να πάρουμε ιδέες και απόψεις απο άλλους.Ασφαλώς και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά που διαβάσαμε η ακούσαμε.Ομως,το τελικό σχέδιο,αυτό που θα εφαρμόσουμε,πρέπει να είναι δικό μας δημιούργημα.Να είναι ένα σχέδιο που να το πιστεύουμε και να το εμπιστευόμαστε.Να το γνωρίζουμε σε κάθε του λεπτομέρεια.Να είναι ένα σχέδιο που να μπορούμε να το εφαρμόσουμε πρακτικά.Αυτό είναι πολύ σημαντικό.Και εδώ έρχεται και "δένει" αυτό που λέγαμε πριν για την επενδυτική φιλοσοφία,το επενδυτικό προφίλ του καθενός.Για παράδειγμα,ποιά χρησιμότητα μπορεί να έχει ένα σχέδιο το οποίο βασίζεται σε γρήγορες ενδοσυνεδριακές κινήσεις σε κάποιον ο οποίος ούτε τον χρόνο,ούτε τα εργαλεία διαθέτει για να παρακολουθεί στενά την αγορά και να κάνει τέτοιες κινήσεις? Η,πόσο καλά μπορεί να αποδώσει ένα εξαιρετικό κατά τα άλλα σχέδιο που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις,σε ένα προιόν που η ημερήσια διακύμανσή του,αλλά και η εμπορευσιμότητά του είναι χαμηλή?

Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε με μεγάλη προσοχή τα προιόντα με τα οποία θα ασχοληθούμε,τον χρονικό ορίζοντα των κινήσεων μας και,κυρίως,να καθορίσουμε τους στόχους μας.Οι στόχοι μα ςπρέπει να είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί.Γιατί? Διότι,το μέγεθος των στόχων μας θα καθορίσει και το μέγεθος του ρίσκου μας.Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κατανοήσουμε και να το δεχθούμε,διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.Οποιος θέλει να έχει απόδοση 50% μέσα σε 1 μήνα,θα πρέπει να αναλάβει και το αντίστοιχο ρίσκο.Δηλαδή,τον κίνδυνο να χάσει ΟΛΟ του το κεφάλαιο.Είναι διατεθειμένος να το κάνει  αυτό? αντέχει οικονομικά και ψυχολογικά? Η,για να το πάρουμε αλλοιώς,αυτός που θέλει να βγάλει 3000 ευρώ το μήνα,η θα πρέπει να έχει ενα κεφάλαιο 100.000 ευρώ (οπότε θα έχει τον,ας πούμε, ρεαλιστικό στόχο του 3% το μήνα),η αν διαθέτει μόνο 6.000 ευρώ,τότε θα πρέπει να έχει προαποφασίσει ότι αναλαμβάνοντας τέτοιο ρίσκο κινδυνέυει να χάσει το κεφάλαιο του.Εγινα αντιληπτός?

Αυτά λοιπόν είναι τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να σκεφθεί κάποιος ξεκινώντας να καταστρώσει ένα επενδυτικό σχέδιο.Στην συνέχεια θα δούμε αναλυτικά τα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει προκειμένου να πλησιάσει τους στόχους του.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
28 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις