A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Βασική φιλοσοφία προσέγγισης των αγορών - Μέρος 2ον
1382 αναγνώστες
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008
17:33

Θα ήθελα και πάλι να παρακαλέσω για την υπομονή σας.....Θέλω να πάμε βήμα-βήμα,για να γίνει κατανοητή η φιλοσοφία μου σε ότι αφορά την προσέγγιση των αγορών.Θα ήταν ανακόλουθο εκ μέρους μου να "πετάξω" ένα διάγραμμα και να αρχίσω τις αναλύσεις.Πιστεύω ότι προκειμένου να είναι χρήσιμη η ανάλυση του οποιουδήποτε πρέπει να είναι πρώτα γνωστή και κατανοητή στον αναγνώστη η φιλοσοφία του γράφοντος και ο τρόπος προσέγγισης της αγοράς.

Μιλούσα χθες με κάποιον φίλο μου.Με ρώτησε την γνώμη μου για την αγορά γενικότερα.Του είπα ότι,κατά την γνώμη μου,η τάση είναι πτωτική με μη ορατά ακόμα σημάδια ανάκαμψης."Ωραία μου απαντά,εγώ όπως ξέρεις δεν πουλάω με ζημιά,θα περιμένω να γυρίσει και τότε θα ξαναασχοληθώ".Γνωρίζοντας τον άνθρωπο,κούνησα το κεφάλι μου.Γνωρίζω την φιλοσοφία του,διαφορετική απο την δική μου.Θέλει πάντοτε να έχει κάποια κεφάλαια τοποθετημένα στο χρηματιστήριο.Κεφάλαια που δεν τα χρειάζεται και ούτε θα τα χρειασθεί στο μέλλον,πλην συγκλονιστικού απροόπτου.Η πηγή βιοπορισμού του είναι σταθερή και άσχετη με το χρηματιστήριο (είναι γιατρός).Μπορεί λοιπόν να περιμένει και είναι ευχαριστημένος με μία ετήσια απόδοση γύρω στο 10% η καλύτερη.Αν του έρθει καλώς,αν όχι περιμένει...Η μόνη του "άμυνα" είναι ότι αγοράζει μόνον μετοχές του 20-αρη,θεωρώντας ότι η διακύμανσή τους διαχρονικά θα είναι μέσα σε λογικά πλαίσια.Δεν έχει βέβαια αποφύγει τις ζημιές,αλλά διαχρονικά είναι κερδισμένος.Υποψιάζομαι πιο κερδισμένος απο πολλούς απο μας.....

Σας ανέλυσα ήδη μια φιλοσοφία....Σίγουρα διαφορετική απο την δική μου και αρκετών απο τους συμμετέχοντες στο φόρουμ και στα blogs.Η βασική διαφορά μας είναι βέβαια,ότι εμείς ασχολούμαστε πολλές ώρες με τις αγορές,μας αρέσει αυτή η απασχόληση και βέβαια είναι λογικό να θέλουμε να αποκομίσουμε και το ανάλογο όφελος απο την ασχολία αυτή....Μήπως όμως έχουμε λάθος προσέγγιση? μήπως επιχειρούμε να το επιτύχουμε με λανθασμένο τρόπο?

Ελεγα λοιπόν ότι,αφού πέρασα απο όλα σχεδόν τα στάδια του trading (προσδοκία,ελπίδα,θυμό,απογοήτευση,κλπ.) αποφάσισα να ξεκινήσω απο την αρχή.Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα ξέρετε ποιό ήταν? να "ξεχάσω" όσα είχα μάθει! Να απαλλαγώ απο τον τεράστιο όγκο των γνώσεων που είχα αποκτήσει,αφού αποδεικνυόταν στην πράξη ότι δεν ήμουν ικανός να ξεχωρίσω την ήρα απο το σιτάρι,τα χρήσιμα απο τα άχρηστα.Για αρχή λοιπόν,"κλείδωσα" όλο μου το υλικό σε ένα ντουλάπι,ακύρωσα τις εγγραφές μου σε όλα ανεξαιρέτως τα newsletters που ελάμβανα και τα chat rooms στα οποία συμμετείχα,σταμάτησα να διαβάζω εφημερίδες και προσπάθησα να "καθαρίσω" το μυαλό μου απο όλες μου τις σκέψεις και τα πιστεύω σχετικά με την αγορά.Για αρκετές μέρες μάλιστα δεν άνοιξα καν τον υπολογιστή μου και δεν ενημερώθηκα για την πορεία των αγορών.Αυτή η διαδικασία με βοήθησε να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου και να θέσω τις 3 βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται ολη η φιλοσοφία μου προσέγγισης των αγορών:

1. Ο μοναδικός υπεύθυνος για την διαχείριση των χρημάτων μου είμαι αποκλειστικά και μόνον ΕΓΩ.Γνώμες,απόψεις,ιδέες μπορώ να ακούω και να τις ακολουθώ η όχι.Ομως,για το τελικό αποτέλεσμα,καλό μέτριο η κακό,ο μοναδικός υπεύθυνος είμαι εγώ.Στον εαυτό μου λοιπόν και τα μπράβο,αλλά και η κριτική για το όποιο αποτέλεσμα.

2. Η πορεία της αγοράς,δηλαδή η πορεία της τιμής οποιασδήποτε αξίας είναι ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ.Δεν ξέρω αν είναι και τυχαία,όπως κάποιες θεωρίες ισχυρίζονται,εκείνο πάντως που ξέρω είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με,έστω και σχετική συνέπεια,την πορεία της αγοράς.Οχι μετά απο ένα μήνα,όχι μετά απο μία εβδομάδα,αλλά ούτε καν αύριο! Οσοι το επιχειρούν,απλά ματαιοπονούν.Οσοι επιχειρούν να διαμορφώσουν άποψη με βάση τις προβλέψεις των άλλων,απλά προσπαθούν να καλύψουν την δική τους ανασφάλεια και την δική τους αμφιβολία με την γνώμη των άλλων,με προφανή σκοπό να χρησιμοποιήσουν αυτή την γνώμη ως άλλοθι σε ενδεχόμενη αποτυχία,παραβιάζοντας την πρώτη βασική αρχή στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.

3. Εφ' όσον λοιπόν η πορεία των τιμών χαρακτηρίζεται απο αβεβαιότητα και σίγουρα μη προβλεψιμότητα,συνειδητοποιούμε ότι η ενασχόληση με τις αγορές είναι μία άσκηση,ένα παιχνίδι πιθανοτήτων.Στο οποίο παιχνίδι,η μόνη δική μας συμμετοχή είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΡΙΣΚΟΥ.Τις τιμές ούτε να τις προβλέψουμε μπορούμε,ούτε να τις διαμορφώσουμε (πρόσφατα είδαμε,για πολλοστή φορά,ότι αυτό αδυνατούν να το κάνουν ακόμα και οργανισμοί με τεράστια κεφάλαια,με πολιτική και επιχειρηματική επιρροή και με τους καλύτερα κατηρτισμένους συμβούλους στην διάθεσή τους.Πόσο μάλλον εμείς....).

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο να κατανοήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε την αξία και την σημαντικότητα των 3 αυτών βασικών αρχών.Δεν εξαντλείται η σκέψη μας σε αυτές.Αλλά είναι η βάση μας για να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε μια σωστή και στέρεη προσέγγιση των αγορών.

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

10/02 18:12  kamenos
σωστα βαδιζεις φιλε τα εχουμε περασει ακριβως τα σταδια και ακομη δεν γιατρευτηκαμε . ισως μας βοηθησεις με την αυτογνωσια σου καλυτερα .
10/02 19:47  xaraalex
πιστευεις οτι ενας μη επαγγελματιας ,οπως εσυ , είναι σκόπιμο επενδυτικά να ασχολείτε με το traiding?
και ρωταω εενδυτικά,γιατί υπο τον εθισμό του τζόγου είναι σίγουρα αλλιως
10/02 19:56  Α45
Εξαιρετικη η ερώτησή σου xaraalex και μετά χαράς να απαντήσω,αν και θα αναφερθώ στο θέμα αυτό σε επόμενο άρθρο.

Οπως λοιπόν πολύ σωστά επισημαίνεις,αν κάποιος δει το trading σαν τζόγο,τότε είναι χαμένος με μαθηματική βεβαιότητα.Και δεν έχει καμμία σημασία,πίστεψέ με,αν είναι επαγγελματίας η όχι.Αλλά,ακριβώς επαγγελματίας είναι αυτός που βλέπει το trading σαν μια δουλειά,σαν επιχείρηση,και όχι σαν τζόγο.Οι διαφορές είναι τεράστιες,με βασικότερη την διαχείριση του ρίσκου,όπως αναφέρω στο τέλος του άρθρου.

Θα σε παρακαλέσω λοιπόν να κάνεις λίγο υπομονή,μέχρι να ολοκληρώσω όλη αυτή την σειρά των άρθρων που αναφέρονται στην φιλοσοφία προσέγγισης των αγορών και τότε είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθείς σαφέστατα ποιά είναι η δική μου άποψη επι του θέματος.
10/02 20:17  zeuspower
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ...συνεχισε !
για μενα που ειμαι "μεσα"
μονο 8 μηνες (και μαλλον εκπαιδευτικα μπηκα σε καλη περιοδο !) αυτα που γραφεις ειναι πολυ ενδιαφεροντα ...
10/02 22:30  dimknaf
Καλή αρχή! Καλή επιτυχία στο blog σου!
10/02 23:16  SΤ45
Καλώς ήρθες. Καλή συνέχεια.
12/02 11:47  jiovani!
Ανδρέα συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου. Βλέπω ότι κάνεις καλή δουλιά και προετοιμάζεις για τα δύσκολα όποιους τυχόν με στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικής ανάλυσης, νομίζουν ότι θα τα κονομίσουν. Θεωρώ αδιανόητο να προσπαθούν κάποιοι να κάνουν traiding με μόνο εφόδιο την ΤΑ, σε μιά ρηχή αγορά σαν τη δική μας και μάλιστα σε μετοχές της άκρας περιφέρειας
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
33 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις