A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Βασική φιλοσοφία προσέγγισης των αγορών - Μέρος 1ον
1373 αναγνώστες
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008
15:59

Οπως σας ανέφερα προηγουμένως,η ενασχόληση μου με τις αγορές υπήρξε συνεχής και εντατική για μία δεκαετία περίπου.Οντας αυτοδίδακτος,σπατάλησα πολύ χρόνο και πολλά χρήματα και δεν απέφυγα τα κλασσικά λάθη ενός ενθουσιώδη νεοφώτιστου.Για πολλά χρόνια αγόραζα και διάβαζα όποιο βιβλίο,πρόγραμμα η σεμινάριο έπεφτε στα χέρια μου.Ανίκανος να ξεχωρίσω το αξιόλογο απο το άχρηστο,το ουσιώδες απο το παραπλανητικό,το πρακτικό απο το ανεφάρμοστο,σπατάλησα χιλιάδες ώρες αναζητώντας το "holy grail"...

Παράλληλα,επιχειρούσα να εφαρμόσω τις καινούργιες γνώσεις μου.Πολύ γρήγορα πέρασα απο το paper trading στον πραγματικό κόσμο.Απογοητεύτηκα γρήγορα.Εχοντας σπουδάσει μηχανικός και έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια στον τομέα αυτόν,αδυνατούσα να καταλάβω και να δεχθώ ότι η σχέση αιτίου-αιτιατού δεν λειτουργούσε πάντα στον κόσμο των αγορών.Αδυνατούσα να καταλάβω γιατί μόλις αγόραζα μία μετοχή άρχιζε να κατρακυλάει την επόμενη κιόλας μέρα.... Αδυνατούσα να καταλάβω γιατί ο δείκτης η ο ταλαντωτής που είχα δει να δίνει καταπληκτικά σήματα στα (επιλεγμένα) διαγράμματα που περιείχε το βιβλίο που μόλις είχα διαβάσει,έδινε συνεχώς λανθασμένα σήματα μόλις άρχιζα να τον εφαρμόζω....Και βέβαια,δεν μπορούσα να εξηγήσω πως εγώ ο συνεπής,ο πειθαρχημένος,ο ορθολογιστής είχα 5 επιτυχημένες κινήσεις στο day trading του DAX και αρκούσε μια έκτη για να χάσω όλα μου τα κέρδη και να βρεθώ στο κόκκινο....

Πέρασα απο πολλά στάδια.Σκέφτηκα να τα παρατήσω πολλές φορές.Αναλογιζόμουν τα χαμένα χρήματα και τις χιλιάδες ώρες που είχα ξοδέψει ανώφελα,χωρίς αντίκρισμα.Ωρες που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί διαφορετικά.Ομως,δεν τα παράτησα.Λίγο ο εγωισμός μου,λίγο οι παροτρύνσεις κάποιων φίλων,λίγο η αίσθηση ότι δεν πρόκειται για κάτι ακατόρθωτο,με έπεισαν να συνεχίσω.

Σκέφτηκα ότι προσέγγιζα το θέμα με λάθος τρόπο.Εστω και αργά,κατάλαβα μερικά πράγματα.Πρώτα πρώτα,ότι η λύση στο πρόβλημα δεν ήταν άλλο ένα βιβλίο,άλλο ένα σεμινάριο,άλλος ένας τεχνικός δείκτης.Μετά,ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να κερδίσει κανείς πολλά χρήματα στις αγορές,και ακριβώς άλλοι τόσοι για να τα χάσει όλα....Συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα δεν ήταν να βρώ κάτι που θα λειτουργούσε τέλεια κάθε φορά.Το πρόβλημα ήμουν ΕΓΩ! Το πρόβλημα,αλλά ταυτόχρονα και η λύση του βρισκόταν μέσα μου! Στο μυαλό μου,στην ψυχοσύνθεσή μου,στα βιώματά μου...

Επρεπε να βρώ κάτι που θα μπορούσα εγώ να το κάνω καλά,που θα το πίστευα,που θα ένοιωθα άνετα μαζί του,που θα του είχα εμπιστοσύνη.Κάτι που θα συνέχιζα να το εμπιστεύομαι και να το ακολουθώ ακόμα και μετά απο κάποιες αποτυχίες.Κάτι που θα "ήξερα" ότι στο τέλος δεν θα με απογοήτευε.Και για να το πώ με όρους αγοράς,κάτι που,μπορεί να έφερνε μερικές ζημιές,κάτι που δεν θα ήταν κάθε φορά κερδοφόρο,αλλά που μετά απο χ κινήσεις θα είχε τελικό θετικό αποτέλεσμα.

Το ερώτημα τώρα ήταν: απο που έπρεπε να ξεκινήσω για να φτάσω στον στόχο μου? τι απο όλα όσα είχα διαβάσει η ακούσει έπρεπε να κρατήσω και τι να πετάξω? με ποιά φιλοσοφία έπρεπε να προσεγγίσω τις αγορές? σε ποιές αρχές έπρεπε να βασίσω την μεθοδολογία μου? στο βιβλιαράκι που είχε τίτλο "πως θα δεκαπλασιάσετε το κεφάλαιό σας σε ένα μήνα"? στις "πληροφορίες" που διάβαζα στο ιντερνετ η μου έδινε αφειδώς ο χρηματιστής μου? στην "αλάνθαστη" μέθοδο που πουλούσε ο πάμπλουτος (κατά δήλωσίν του....) Αμερικανός guru,ο οποίος (πάλι κατά δήλωσίν του) αφού κέρδισε δισεκατομμύρια δολλάρια απο τις αγορές,αποφάσισε να ...ανταποδώσει το θεόσταλτο δώρο που θεία χάριτι έλαβε και να προσφέρει την μέθοδό του στους συνανθρώπους του αντι του ευτελούς ποσού των 3000 δολλαρίων? Γελατε ε? πέρασα απο όλα αυτά τα στάδια.....

Ξέρετε,το μεγαλύτερο λάθος που έκανα ήταν να παρατώ κάθε φορά ένα σύστημα η μία μέθοδο,μόλις άρχιζε να εμφανίζει ζημιές.Ξεχνώντας ότι και στο back test που έκανα υπήρχαν καλές και κακές περίοδοι....Και αμέσως έπιανα το άλλο σύστημα,το πολλά υποσχόμενο,μέχρι να αρχίσει και αυτό να μην πηγαίνει καλά...Και ούτω καθ' εξης.

Νομίζω αρκετά για τώρα.Ευχαριστώ για την προσοχή σας και την υπομονή σας.Η συνέχεια στο μερος 2ον.

Σχόλια

10/02 17:07  vadra
Αντρέα, κατ'αρχή σ'ευχαριστούμε που θες να τα μοιραστείς όλα αυτά μαζί μας.
Περιττό να σου πω ότι είσαι ένας χείμαρρος και χειρίζεσαι πολύ όμορφα το λόγο.
Χαίρομαι πάντως, γιατί όλα αυτά που περιγράφεις, νόμιζα ότι συμβαίνουν...μόνο σε μένα.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια.
10/02 17:43  Α45
Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά λόγια και για την ενθάρρυνση.Η πορεία του καθενός μας στις αγορές είναι βέβαιο οτι,αν και διαφορετική,έχει πολλά κοινά σημεία με αυτή των άλλων.

Θέλω να ξέρετε όλοι οτι η παράθεση όλων αυτών των σκέψεων βοηθά σημαντικά εμένα πρώτα,γιατί μου δίνει την ευκαιρία να αποκρυσταλλώσω ιδέες και σκέψεις,αλλά και να αναθεωρήσω ίσως κάποια σημεία της φιλοσοφίας μου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
34 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις