A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Μια χρήσιμη άσκηση
24161 αναγνώστες
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011
12:36

Σκέφτηκα σήμερα να προτείνω σε όλους τους φίλους που φιλοδοξούν να γίνουν traders και μάλιστα διαχρονικά επιτυχημένοι traders,μία άσκηση.Δεν είναι δύσκολη,απαιτεί όμως λίγη δουλειά,αυτοσυγκέντρωση και αρκετή προσοχή.

Η άσκηση αυτή,όπως θα παρατηρήσετε,συνάδει απόλυτα με αυτά που σας πρότεινα στην σειρά των άρθρων μου λίγους μήνες πριν.Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να δόσετε "δομή" στο trading plan που χρησιμοποιείτε και φυσικά θα δυναμώσει αρκετά την πειθαρχία σας.

Ανακαλέστε στη μνημη σας ένα απο τα πιο επιτυχημένα trades που κάνατε το τελευταίο διάστημα.Αν κρατάτε ημερολόγιο,όπως σας πρότεινα,αυτό δεν θα είναι δύσκολο.Τυπώστε το διάγραμμα  και σημειώστε πάνω του το σημείο εισόδου,το αρχικό stop-loss και το σημείο εξόδου της κίνησης.

Πάρτε μια σελίδα χαρτι και καταγράψτε τους λόγους για τους οποίους αυτή η κίνηση πέτυχε.Στην αρχή καντε το περιγραφικά,με απλά δικά σας λόγια.Για παράδειγμα γράψτε..."η κίνηση ήταν σύμφωνα με την τάση,η τιμή έκανε νεο υψηλό και στην συνέχεια έκανε διόρθωση αντιδρώντας σε μια περιοχή στήριξης"...κάτι τέτοιο τέλος πάντων.Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε,η και να "ανακαλύψετε" αντικειμενικούς λόγους για την επιτυχία της κίνησης.Λόγοι όπως "η διόρθωση ήταν στο 38.6% της ανοδικής κίνησης",η "ο στοχαστικός (14,3,3) ηταν σε υπερπουλημένη περιοχή" δεν είναι αντικειμενικοί όπως καταλαβαίνετε...Για τον πολύ απλό λόγο ότι αν αλλάξουν οι παράμετροι αυτά παύουν να ισχύουν.

Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε τις σκέψεις σας,προσπαθήστε τώρα να κάνετε το εξης: πάρτε ένα αλλο φύλλο χαρτί και καταγράψτε,"τηλεγραφικά" αυτή τη φορά,τις συνθήκες η τα κριτήρια εκείνα που θα σας επιτρέψουν να επαναλάβετε την ίδια ακριβως,τονίζω το ακριβώς,κίνηση την επόμενη φορά που θα προκύψουν οι ίδιες ακριβως συνθήκες.Προσπαθήστε να μην αφήσετε κενά η "γκρίζες" ζώνες.Για να καταλάβετε τι ακριβως σας ζητάω να κάνετε,σκεφθείτε το εξης : αν πρέπει εγω να κάνω αυτήν την κίνηση για σας,θα πρέπει να είστε σε θέση να μου δόσετε τέτοιες οδηγίες,ώστε εγω να κάνω ακριβώς την κίνηση που εσείς θέλετε.Ας πούμε,σαν να θέλετε να δόσετε σε κάποιον μια συνταγή μαγειρικής,ώστε να ετοιμάσει ακρίβώς το φαγητό που θέλετε,χωρίς να του αφήσετε κανένα περιθώριο αυτενέργειας.Δηλαδή ο μάγειρας που θα μαγειρέψει για σας δεν θα πρέπει να αναρωτιέται "πόσο νερό να βάλω",η "πόση ώρα να το ψήσω?"...καταλάβατε?

Αφού ολοκληρώσετε αυτή την διαδικασία,έρχεται η ώρα των δοκιμών.....Πηγαίνετε σε άλλα διαγράμματα και επιχειρήστε να επαναλάβετε ακριβώς την ίδια κίνηση.Αν δεν ταιριάζουν όλες,μα όλες οι συνθήκες δεν κάνετε τίποτα.Καταγράψτε τα αποτελέσματα.Βγάλτε στατιστικά στοιχεία.Εξετάστε τις ζημιογόνες κινήσεις και δείτε γιατί απέτυχαν.Μήπως πρέπει να αλλάξετε κάτι στο πλάνο?

Είμαι βέβαιος οτι αυτή η άσκηση θα σας οφελήσει πάρα πολύ.Είναι ενα απο τα αναγκαία βήματα στην προσπάθειά σας να γίνετε ένας επιτυχημένος trader.

Σχόλια

16/10 19:33  Α45
Εχω πει πολλές φορές οτι η ανωνυμία του διαδικτύου τελικά στρέφεται εναντίον αυτων που επωφελούνται για να υβρίσουν η να σχολιάσουν η και να αποδοκιμάσουν ακόμα κάτι που γραφτηκε.Διοτι,αυτού του είδους η συμπεριφορά ουσιαστικά βυθιζει σε ένα προσωπικό τέλμα απαξίας και κακομοιριάς όσους βλέπουν την ανωνυμία ως ευκαιρία για να φερθούν με τον τρόπο αυτό.
Απευθυνομαι λοιπόν προς τους 3 "μοναστεριστές" για να τους ρωτήσω : μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το άρθρο η βάλατε ετσι ένα μονάστερο απο κακία?
Αν το διαβάσατε,το βρήκατε λανθασμένο,άχρηστο,αδιάφορο,κακογραμμένο? αν ναι,γιατί δεν μπήκατε στον κόπο να γράψετε ενα σχόλιο σε 2 γραμμές? ανώνυμα πάντα,δε λέω,αλλά βρε αδερφέ να δείξετε για ποιούς λόγους το "μοναστερώσατε"...
Η χρησιμότητα της ασκησης αυτής είναι τόσο προφανής και τόσο σημαντική,που αν ρωτήσετε οποιονδήποτε επαγγελματία trader θα σας πεί να μην διανοηθείτε να κάνετε trading με πραγματικά χρήματα αν δεν περάσετε όλες σας τις τεχνικές απο την διαδικασία αυτή.
Αλλά,που καιρός και διάθεση τώρα για σοβαρή και οργανωμένη δουλειά...Καλύτερα να ρωτήσουμε "που είναι ο πάτος?" και καθαρίσαμε...
16/10 19:45  PREMIUM
Καλησπέρα αγαπητέ Αντρέα ! Πρέπει να κάνω anna~δρομή πολύ πίσω και είναι πικρό να γυρνάς στο ΤΟΤΕ Κυριακάτικα ! Παρόλα αυτά πεντάστερον από εμέ με μια αφιέρωση http://www.youtube.com/watch?v=mwhq326xHr0 ! :-) Σ΄ αυτά είμαι ... μοναδικός ! :-)
ΥΓ. Πήγες εψές στο ΣΕΔ ????
16/10 22:24  favlos
Μου θυμίζει Σέρλοκ Χόλμς (σερ άρθουρ κόναν ντόυλ)

αυτός περπάταγε σε ένα δρόμο και μετά προσπαθούσε να θυμηθεί ακριβώς τι είχε δει
Σκοπός βέβαια να οξύνει την παρατηρητικότητα


16/10 23:23  Α45
Αγαπητέ Νίκο,ένας Αμερικανός trader απο τον οποίο έμαθα πολλά,μου είπε κάποτε: "Η γυναίκα μου έχει μια καλή χρηματιστηριακή εκπαίδευση,κάνει trading 2 χρόνια και είναι επιτυχημένη,δηλαδή κερδίζει συνεχως.Αν της δώσω το setup που μου περιέγραψες,θα μπορέσει να κάνει την ίδια ακριβως κίνηση με σένα?"
27/03 10:10  ΟΡΦΕΑΣ
καλημέρα Ανδρέα ...
το Mail που έχεις εδώ είναι ενεργό .? θέλω να στείλω κάτι για συζήτηση...
27/03 10:25  Α45
Καλημέρα,
ναι ένεργό είναι...στείλε μου οτι θέλεις να το συζητήσουμε...
27/03 11:15  ΟΡΦΕΑΣ
...το έστειλα ερμηνεία το Σαββατοκύριακο
ευχαριστώ
27/03 15:44  ΟΡΦΕΑΣ
... ακολουθούν ακόμα δυο ..
03/04 12:31  ΟΡΦΕΑΣ
Ανδρέα καλησπέρα
... είδες το email ? ..έστειλα ένα λακωνικό το σαββατοκύριακο
03/04 16:02  Chessplayer
Το post είναι φαίνεται σωστό και λογικό, επίσης χρειάζεται λίγο χρόνο για να πραγματοποιηθεί και τα οφέλη μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από τον χρόνο που έχει καταναλωθεί...

Μία, σχεδόν όμοια λογική, ακολουθείτε και στην ανάλυση σκακιστικών παρτίδων...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
26 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις