A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Βασικές αρχές για επίδοξους traders/επενδυτές - πως να ξεκινήσετε σωστά (μέρος 10o)
1323 αναγνώστες
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011
12:11

9.  Οφείλω νομίζω μία εξήγηση διότι σας προέτρεψα να "καθαρίσετε" τα διαγραμματά σας απο οτιδήποτε περιττό,ώστε να φαίνεται καθαρά η τιμή.Αλήθεια,έχετε προσέξει κάτι διαγράμματα,στα οποία χρειάζεται μεγενθυντικός φακός για να ανακαλύψεις τις μπάρες τιμών,ανάμεσα στις γραμμές,στους δείκτες στα επίπεδα fibo,κλπ? δεν είναι ο σωστός τρόπος αυτός παιδιά...και όσο γρηγορώτερα το ανακαλύψετε και το δεχτείτε,τόσο το καλύτερο για σας....

Ολα αυτά τα τεχνικά εργαλεία έχουν 2 βασικά μειονεκτήματα : πρώτον και κύριον,"ακολουθούν" την τιμή.Είναι δηλαδή "lagging" indicators.Με μιά κουβέντα,πρέπει να κάνει μία κίνηση η τιμή για να ακολουθήσουν αυτοί.Ομως,τον trader τον ενδιαφέρει τι κάνει η τιμή ΤΩΡΑ,όχι τι έκανε πριν 10 λεπτά,πριν 1 ώρα,πριν 5 μέρες....

Το δεύτερο μειονέκτημα,επίσης σημαντικό,είναι ότι αποτελούν υποκειμενικά κριτήρια.Διότι παραμετροποιούνται.Είναι τεράστιο λάθος και άσκοπο χάσιμο χρόνου να πειραματίζεται κανείς για να ανκαλύψει ποιοί κινητοί μέσοι όροι λειτουργούν καλύτερα.Είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι αλλάζοντας τις παραμέτρους του MACD,ώστε να "ταιριάζουν" με την πορεία της τιμής κάποιας μετοχής,για κάποιο χρονικό διάστημα αποκτά πλεονέκτημα.Το πλεονέκτημα (edge) ενός trader είναι να μπορέσει να βρεί τα σημεία όπου η τιμή θα αλλάξει πορεία.Και αυτό δεν σημαίνει επ' ουδενί να πετύχει τις κορυφές και τους πυθμένες.Αυτά τα πετυχαίνουν που και που,κατά σύμπτωση,οι τυχεροί,και σε μόνιμοι βάση....οι ψεύτες...

Η τιμή αλλάζει κατεύθυνση,αλλάζει πορεία στα σημεία,στα επίπεδα,όπου υπάρχει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.Δεν είναι δύσκολο να βρείτε αυτά τα σημεία....θέλει εξάσκηση και απόκτηση εμπειρίας.Τα σημεία αυτά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία,την οποία προσωπικά χρησιμοποιώ αποκλειστικά,είναι τα επίπεδα εκείνα απο τα οποία η τιμή ξεκίνησε μία μεγάλη τασική κίνηση.Ανοδική η καθοδική.Είναι τα επίπεδα εκείνα στα οποία όσοι traders τοποθετήθηκαν σωστά,ανταμείφθηκαν.Επομένως είναι λογικό ότι όταν η τιμή ξαναφτάσει στα ίδια επίπεδα θα πράξουν το ίδιο.Είναι επίσης τα επίπεδα εκείνα στα οποία όσοι traders τοποθετήθηκαν λανθασμένα,θα πράξουν το αντίθετο,για να καλύψουν την ζημιά τους..."αγόρασα στα 10 ευρώ και η τιμή είναι τώρα στα 7.Κάνε Θεε μου να ξαναπάει η τιμή στα 10,να πουλήσω και να γλυτώσω τη ζημιά...".Καταλαβαίνετε τώρα πως η διαμόρφωση της πορείας της τιμής είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης ψυχολογίας? των προσδοκιών που επαληθεύονται η διαψέυδονται? όπως λένε οι πεπειραμένοι traders "prices make the charts,not the opposite...".

Η δεύτερη κατηγορία,της οποίας καταλαβαίνω τη λογική,αλλά δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ,είναι κάποια επίπεδα τιμών τα οποία καμμία σχέση δεν έχουν με προσφορά και ζήτηση.Είναι όμως επίπεδα τα οποία παραδοσιακά παρακολουθούν πάρα πολλοί traders.Και φυσικά,αρκετές φορές στα επίπεδα αυτά η πορεία της τιμής αντιστρέφεται.Είναι αυτό που ονομάζουμε "αυτοεπαληθευόμενη προφητεία"....τέτοια επίπεδα τιμών είναι οι pivot lines των floor traders,τα επίπεδα fibo,ο κ.μ.ο. των 200 περιόδων,τα H,L,C της προηγούμενης ημέρας και αρκετά άλλα.Βεβαίως,αν αυτά τα επίπεδα συμπέσουν με επίπεδα πραγματικής στήριξης και αντίστασης,τότε η σπουδαιότητά τους ενισχύεται σημαντικά.

Ενα άλλο πολύ σημαντικό σημείο που θα ήθελα να θίξω,είναι αυτό των πολλαπλών time frames.Και εδω,το απλούστερο είναι και το καλύτερο.Για μένα,2 time frames είναι αρκετά,κάποιοι χρησιμοποιούν και ένα τρίτο για να βρούν ένα entry setup με χαμηλό ρίσκο.Αυτά τα time frames,πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 5-6 φορές.Για παράδειγμα,ημερήσιο,εβδομαδιαίο,μηνιαίο.Η,για intraday trading,1λεπτο,5λεπτο,30λεπτο.

Η καλύτερη προσέγγιση είναι η λεγόμενη "top down approach".Ξεκινάμε πάντοτε απο το μεγαλύτερο time frame.Εκεί προσδιορίζουμε την τάση,σημαντικά επίπεδα στήριξης-αντίστασης,εκεί εντοπίζουμε αλλαγές στο momentum.Προσοχή,στο ότι για να είναι αξιόπιστη και όχι παροδική μία αλλαγή του momentum,πρέπει να γίνεται σε σημεία σημαντικής στήριξης αντίστασης.Δεν μπορούμε να μπούμε εδω σε περισσότερες λεπτομέρειες,αλλά αλλαγή στο Momentum που διασπά σημαντικό επίπεδο στήριξης η αντίστασης είναι πάρα πολύ αξιόπιστη.Γενικά,υπάρχει μία αρχη : όταν η τιμή κάνει κάτι διαφορετικό απο εκείνο που η πλειοψηφία των traders περιμένει να κάνει (προσδοκίες....),τότε είναι η ώρα να προσέξουμε.Μία ευκαιρία είναι μπροστά μας...

Πάμε στην συνέχεια στο αμέσως μικρότερο time frame.Εξετάζουμε αν η τάση συμφωνεί.Αν όχι,μένουμε εξω.Ποτέ,ποτέ,ποτέ,μην κάνετε κίνηση αντίθετη με την τάση του μεγαλύτερου time frame.8 στις 10 φορές θα αποτύχει....Εξετάζουμε επίσης τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης.Αν κάποια συμπίπτουν,με εκείνα του μεγαλύτερου time frame,η σπουδαιότητά τους αυξάνεται.Αν όλα ταιριάζουν,ψάχνουμε για entry setup.Αν δεν το βρούμε,η αν το βρούμε αλλά το ρίσκο είναι μεγάλο,πάμε στο αμέσως μικρότερο time frame.Εκεί κάνουμε την κίνησή μας.

Παράδειγμα και τελειώνουμε.Ανοδική τάση στο 30λεπτο.Τι σημαίνει ανοδική τάση? υψηλότερο υψηλό και υψηλότερο χαμηλό.Η τιμή στο 30λεπτο κάνει νεώτερο υψηλό και διορθώνει.Πάμε στο 5λεπτο.Βρίσκουμε το pullback.Περιμένουμε να πάει η τιμή σε επίπεδο στήριξης.Ομως η bar είναι πολύ μεγάλη,το ρίσκο είναι υψηλότερο των προδιαγραφών μας.Πάμε στο μονόλεπτο,η στο δίλεπτο.Εκεί ασφαλώς έχει θόρυβο,όπως παρατήρησε ένας φίλος,όμως,εκεί σχηματίζεται το setup.Ουσιαστικά δουλευουμε μέσα στην μεγάλη bar του 5λεπτου.Μόλις ενεργοποιηθεί το setup,κάνουμε την κίνησή μας.Εχουμε χαμηλό ρίσκο,πολλαπλάσιο δυνητικό στόχο.Τώρα κάνουμε διαχείριση.Πάμε πάλι στο 5λεπτο.Αν στοπαρισθούμε καλώς.Αν όχι,έχουμε υπομονή και κυνηγάμε τον στόχο μας.Οταν τον πλησιάσουμε,πάμε πάλι στο μονόλεπτο.Επιδιώκουμε να βγούμε στο καλύτερο δυνατό σημείο.Αυτό είναι το επαγγελματικό trading.Απλό ναι,εύκολο όχι...

Σχόλια

27/07 12:44  ks
Σημαντικη η προσφορα σου και κατατοπιστικοτατος, αν και πρεπει να εχει κανεις ηδη μερικες βασικες γνωσεις για να σε παρακολουθησει.
27/07 13:32  Α45
Αγαπητέ φίλε,ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Βεβαίως,πρέπει κάποιος να έχει,οχι απλά βασικές γνώσεις,αλλα πολύ περισσότερες.Ομως,στη σειρά αυτή των άρθρων δίνουμε βασικές κατευθυντήριες γραμμές.Δεν πρόκειται για πλήρες σεμινάριο.
Τι σημαίνει αυτό? στον αρχάριο είπαμε οτι χρειάζεται μία καλή εκπαίδευση και του δόσαμε βασικές οδηγίες για να επιλέξει την κατάλληλη.Να μην σπαταλήσει δηλαδή χρόνο και χρήμα σε άχρηστα πράγματα.
Στον πιο προχωρημένο,η και στον επαγγελματία δίνουμε ιδέες και βασικές κατευθύνσεις ώστε να βελτιώσει τις δικές του τακτικές και στρατηγικές.Απο κει και πέρα,ο καθένας πρέπει να μελετήσει και να πειραματισθεί μόνος του,ώστε να διαμορφώσει το καλύτερο για εκείνον trading plan.
28/07 09:20  manchie
Bravo gia ton xrono pou diathetis file.Asxoloume me t/a edo ke xronia alla ola osa grafis ke o tropos pou ta grafis ine san ena neo kefaleo.
Respect
28/07 16:18  first
Πολυ σωστα σ'αναβαθμισα σε Α145 με θετικο outlook. Μετα φοβηθηκα οτι πας να το χαλασεις,αλλα σκεφθηκα οτι προσπαθεις να κρατησεις καποιες ισορροπιες.Τελικως μετα το σημερινο σε αναβαθμιζω σε Α245.Αυτο που με κανει να ανησυχω ειναι οτι αναβαθμιζεσαι
χωρις να κανεις εσυ ΤΙΠΟΤΑ.
28/07 17:03  Α45
Αγαπητέ first,γιατι να ανησυχείς? αν μιλήσουμε με όρους trading,υπάρχει μιά σοφή ρήση που λέει "μην κυνηγάς ποτέ την τιμή.Ασε την τιμή να έρθει σε σένα..."
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις