A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Βασικές αρχές για επίδοξους traders/επενδυτές - πως να ξεκινήσετε σωστά (μέρος 9o)
1474 αναγνώστες
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011
17:39

8.  Στο άρθρο αυτό θα προχωρήσουμε λίγο περισσότερο.Θα πω κατ' αρχάς ότι απο την πληθώρα των μορφων με τις οποίες μπορεί να παρουσιασθεί ένα διάγραμμα,προσωπικά εχω καταλήξει στην μορφή των candlesticks.Οι λόγοι είναι αρκετοί,μεταξύ των οποίων η καλύτερη οπτική απεικόνιση του αποτελέσματος της "μάχης" που έγινε μεταξύ αγοραστων και πωλητων κατά την χρονική διάρκεια που καλύπτει η κάθε bar.

Eνας δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι απο τις 13 συνολικά περιπτώσεις candlesticks,οι 6 απο αυτές μας στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το τι έγινε κατά την διάρκεια της bar και κυρίως προς ποιά κατεύθυνση έχει στραφεί το momentum της αγοράς.Προσέξτε το αυτό είναι πολύ σημαντικό.Ας πάρουμε 2 παραδείγματα:

Aς εξετάσουμε πρώτα την περίπτωση μίας μεγάλης καταπράσινης η κατακόκκινης bar.Η bar αυτή έχει πολύ μικρές η καθόλου "ουρές" (shadows,wicks).Τι σημαίνει αυτό? ότι η bar άνοιξε στο ένα άκρο και έκλεισε στο άλλο.Ενδιάμεσα ασφαλώς μπορεί να υπήρξαν παλινδρομήσεις τις τιμής,όμως στο κλείσιμο έχουμε ολοκληρωτική επικράτηση της μίας η της άλλης πλευράς.Στατιστικά,μία τέτοια bar,έχει 80% πιθανότητες να συνεχίσει προς την κατεύθυνση που έκλεισε.Να έχει δηλαδή "συνέχεια" (follow through).

Γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία μια τέτοια bar? πρώτα απ' όλα γιατί δείχνει "δύναμη".Δεύτερον και κυριότερον,διότι,αγαπητοί φίλοι,εσείς κι εγώ ΔΕΝ μπορούμε να δημιουργήσουμε μία τέτοια bar.Μιλάμε φυσικά για liquid αγορές,δηλαδή αγορές με μεγάλη εμπορευσιμότητα.Μία τέτοια bar μπορεί να δημιουργηθεί μόνον,είτε απο συνδυασμένες κινήσεις μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και μεγάλων traders,είτε....το καταλάβατε? απο την συνδυασμένη κίνηση του "όχλου",δηλαδή της πλειοψηφίας των μικρών επενδυτών που τρέχουν να προλάβουν την κίνηση,παρασυρμένοι είτε απο την ήδη μεγάλη τασική κίνηση της τιμής,είτε απο "βομβαρδισμό" νέων,αναλύσεων,προβλέψεων,κλπ.,που συνηγορούν στην συνέχιση της τασικής κίνησης.

Για τον λόγο αυτόν,έχει μεγάλη σημασία η θέση της bar αυτής στο διάγραμμα.Αν είναι στην αρχή μιας κίνησης,είτε σαν breakout,είτε σαν το τέλος ενός pullback,δείχνει σαφέστατα "θεσμική" κίνηση.Αυτές οι bars λέγονται "igniting bars",ακριβώς διότι σημαίνουν την έναρξη μιάς τασικής κίνησης.Αν τώρα δούμε τέτοιες bars μετά απο μια μεγάλη κίνηση της τιμής,προσοχή!.Συνήθως είναι "exhaustion bars",σηματοδοτούν δηλαδή το τέλος της κίνησης.

Πάμε τώρα να εξετάσουμε την περίπτωση μίας bar με πολύ μεγάλη "ουρά".Ας πούμε μία "bottoming tail" bar,δηλαδή μία bar που έχει άνοιγμα και κλείσιμο στο υψηλότερο σημείο της και μία μεγάλη "ουρά".Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να βάλω σχήματα στο κείμενο για να σας δείξω διάφορες περιπτώσεις τέτοιων bars.

Για φανταστείτε πως έδειχνε μία τέτοια bar σε κάποια προηγούμενη στιγμή.Οταν δηλαδή η τιμή ήταν στο χαμηλό της.Εδειχνε κατακόκκινη σωστά?Αν έκλεινε έτσι,οι προσδοκίες των traders ποιές θα ήταν? ασφαλώς συνέχιση της πτώσης,άρα ανοιγμα θέσεων short...Ομως,στο χαμηλό αυτό σημείο,εμφανίσθηκαν οι αγοραστές,που είχαν τέτοια δύναμη που απορρόφησαν όλους τους πωλητές και ανέβασαν την τιμή στο υψηλό της bar....Αυτό αγαπητοί φίλοι σημαίνει ΔΥΝΑΜΗ....

Και πάλι έχει σημασία βέβαια που θα εμφανισθούν αυτές οι bars.Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες,ο σκοπός μας είναι να δείξουμε πως διαβάζεται σωστά ένα διάγραμμα.Για σκεφτείτε όμως κάτι...Αν σε ενα διάγραμμα,π.χ 5λεπτου,δούμε μια μεγάλη "γεμάτη" κόκκινη bar,να ακολουθείται απο μία αντίστοιχη πράσινη bar.Πλήρης ανατροπή της εικόνας δηλαδή....Πως φαίνονται αυτές οι 2 bars,σε ένα διάγραμμα 10λεπτου? ναι,σωστά μαντέψατε,σαν μία μεγάλη bottoming tail bar...βλέπετε,η εικόνα αλλάζει,το μήνυμα είναι το ίδιο : οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι...το momentum είναι ανοδικό....

Οσοι έχετε διαβάσει βιβλία για candlesticks,ασφαλώς θα έχετε συναντήσει αυτές τις bars,η συνδυασμούς τους,με διάφορα περίεργα ονόματα.Hammer,doji,morning star,engulfing bullish και πάει λέγοντας....μην μπείτε στον κόπο να τα απομνημονεύσετε...ξεχάστε τα ονόματα.Σημασία έχει να αναγνωρίζετε την μορφή τέτοιων bars και ανάλογα με την θέση τους να παίρνετε το σωστό μήνυμα.Η αγορά σας μιλάει.....ακούστε την....

Σχόλια

26/07 19:43  strezov
Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα συμπεράσματα από τους σχηματισμούς candlesticks έχουν συνήθως σημασία σε μεγάλα time frame από ωριαίο και άνω καθ όσον σε μικρότερα αποτελούν μάλλον θόρυβο της κίνησης.
26/07 22:50  Α45
Αγαπητέ strezov,ξέρεις οτι δεν μου αρέσουν οι γενικολογίες και τα χωρίς επιχειρήματα συμπεράσματα.Ποιός το λέει αυτό? τα εκατομμύρια traders που αυτή τη στιγμή παίζουν δισεκατομμύρια δολλάρια σε διαγράμματα του μονόλεπτου και του τρίλεπτου?
Εγω πιστευω ότι άλλο εννοείς και σ' αυτό συμφωνούμε.Ο "θόρυβος" είναι σαφώς μεγαλύτερος στα μικρότερα time frames και μικραίνει στα μεγαλύτερα.Παράλληλα όμως "χάνονται" και σημαντικές λεπτομέρειες,που δεν μπορούν να ανιχνευθούν στα μεγαλύτερα time frames.
Oπως θα δεις λοιπόν στα επόμενα άρθρα μου,δίνω μεγάλη σημασία στην παράλληλη χρήση 2 η 3 time frames,προκειμένου να αξιολογηθεί κάποια κίνηση.Η τεχνική αυτή είναι δύσκολη και διδάσκεται σε σεμινάρια για master traders.Ακόμα και τότε όμως,απαιτείται ιδιαίτερο ταλέντο για να συγχρονίσει ο trader τα διαφορετικά "παράθυρα" μέσα απο τα οποία βλέπει την αγορά.
26/07 23:12  strezov
Δεν διαφωνουμε.
Εννοώ απλά ότι αποφάσεις για κινήσεις βασισμένες αποκλειστικά σε σχηματισμούς candlesticks(hummer,doji κλπ) σε μικρα ΤF λογω μικρου βαθμου αξιοπιστίας ειναι επικινδυνες.Τα μονόλεπτα και τριλεπτα τα χειρίζονται αυτοματα συστηματα που σιγουρα δεν βασιζονται σ αυτους τους σχηματισμους.Αντιθετα σε μεγαλα ΤF οι σχηματισμοι αυτοι δινουν καταπληκτικα αποτελεσματα.
26/07 23:56  Α45
Οπως θα διαπιστώσεις στα επόμενα άρθρα,κανένας σχηματισμός η μεμονωμένο candle δεν αποτελεί απο μόνο του entry setup.Ούτε είναι δυνατόν όποτε βλέπουμε ενα hammer να λέμε "αγόραζε"...προς Θεού.
Θα λάβεις υπ' όψιν σου όμως και κάτι άλλο...όσο μεγαλώνει το time frame,αυξάνει και το range των bars.Αυτό σημαίνει αύξηση του ρίσκου.Εδω υπεισέρχεται το money management.Για παράδειγμα,δοκίμασε να παίξεις τα DAX futures σε ωριαίο διάγραμμα,και θα δεις οτι χρειάζεσαι stops των 1.000-2.000 ευρω ανα συμβόλαιο...Αν έχεις λογαριασμό 100.000 ευρώ καλώς.Αν έχεις λογαριασμό 10.000 ευρώ,έχεις τελειώσει μέσα στην ημέρα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις