A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Βασικές αρχές για επίδοξους traders/επενδυτές - πως να ξεκινήσετε σωστά (μέρος 2ο)
1456 αναγνώστες
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011
12:57

Ο "δεκάλογος" λοιπόν των βασικών αρχών,τις οποίες πρέπει να μελετήσει,να κατανοήσει και να εμπεδόσει ο επίδοξος επενδυτή/trader,περιλαμβάνει τα ακόλουθα :

1. Trading is a busines...όλοι το έχουν διαβάσει,οι περισσότεροι το θεώρησαν αυτονόητο,όμως σταμάτησαν εκεί.Με πολύ ελαφρότητα θεώρησαν ότι,αντίθετα με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα η επιχειρηματική δραστηριότητα,αρκεί η μελέτη ενός η δύο βιβλίων,ισως και η επιφανειακή παρακολούθηση ενός σεμιναρίου και ένα μικρό κεφάλαιο και πλέον είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν...Εχοντας μάλιστα την αξίωση να χρησιμοποιήσουν την δραστηριότητα αυτή για βιοπορισμό....Ψυχολογικά απροετοίμαστοι,με στοιχειώδη εκπαίδευση και μικρό κεφάλαιο,απέναντι στα καλύτερα μυαλά του κόσμου και σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με τεράστια κεφάλαια,υλικοτεχνική υποδομή και εμπειρία δεκαετιών.

Το αποτέλεσμα? 90-95 % των traders χάνουν χρήματα.Μερικοί,όλο τους το κεφάλαιο σε λίγες εβδομάδες η μήνες...Προφανώς,το υπόλοιπο 5-10 % απολαμβάνει τεράστια κέρδη,σε συνεχή βάση.Μαζί με αυτούς,οι χρηματιστές που ζούν απο τις προμήθειες και βεβαίως οι παντός είδους "εκπαιδευτές" που διδάσκουν μεν ακαδημαικά,αλλά δεν έχουν κάνει ούτε ένα trade στη ζωή τους με πραγματικά χρήματα....Και γιατί να ρισκάρουν άλλωστε,όταν με ένα σεμινάριο που διδάσκει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί 2 ταλαντωτές και επιλεγμένα ("cherry picked") διαγράμματα μπορούν να ζούν άνετα?

Εντάξει,δεν είναι όλοι τόσο εξώφθαλμα απατεώνες....υπάρχουν και εκπαιδευτικές εταιρείες που πράγματι προσφέρουν αξιόλογα σεμινάρια,όπου ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει όντως πολλά χρήσιμα πράγματα.Ομως,δεν αρκεί αυτό.Οσοι πήγατε στο πανεπιστήμιο,η σε κάποια σχολή,θα θυμάστε βέβαια ότι δεν παρακολουθήσατε απλώς τα μαθήματα και μετά πήγατε να δικηγορήσετε,η να κτίσετε οικοδομές,η να κάνετε εγχειρήσεις....Ούτε μπορούσατε παρακολουθώντας τα μαθήματα μιάς π.χ. οικονομικής σχολής,να αναλάβετε την άλλη μέρα την διαχείριση ενός λογιστηρίου....χρειάσθηκε επιπλέον να διαβάσετε πολλές ώρες μόνοι σας,να κάνετε ίσως βοηθητικά ιδιαίτερα μαθήματα και βεβαίως χρειάσθηκε να εξασκηθείτε πρακτικά για μεγάλο διάστημα,δίπλα σε έμπειρους ανθρώπους,μέχρι να σταθείτε στα πόδια σας.

Οπως καταλαβαίνετε,το trading απαιτεί ακριβώς τα ίδια βήματα....μείνετε μακριά απο εκπαιδευτές που σας διδάσκουν ένα σύστημα και μετά σας λένε "καλή τύχη"....χρειάζετε να μελετήσετε ξανά και ξανά όσα διδαχθήκατε,να διαπιστώσετε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες οποιουδήποτε συστήματος,να κάνετε ερωτήσεις,να λύσετε απορίες,να κα΄νετε πραγματικό trading για ένα διάστημα δίπλα σ' αυτόν που σας δίδαξε...

Το πρωτο κεφάλαιο του δεκαλόγου αυτού είναι τόσο σημαντικό,που αποφάσισα να του αφιερώσω ένα ολόκληρο άρθρο.Θυμηθείτε μιά βασικά αρχή : για να γίνετε καλοί και διαχρονικά επιτυχημένοι traders,θα χρειασθεί να πληρώσετε "δίδακτρα".Οπως ακριβώς σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.Τώρα,η επιλογή είναι δική σας....η θα τα πληρώσετε σε έναν καλό εκπαιδευτή,που θα πρέπει να τον διαλέξετε με προσοχή,η θα τα πληρώσετε κατευθείαν στην αγορά,με την μορφή ζημιών.....Ζημιών,που πέρα απο οικονομικές,θα είναι και ψυχολογικές.....

Σχόλια

22/07 14:11  Α45
Να προσθέσω κάτι,ιδιαίτερα σημαντικό,στην τελευταία παράγραφο...
Μεταξύ αυτών που θα αποφασίσουν ότι δεν χρειάζονται εκπαίδευση,αυτοί που θα αρχίσουν αμέσως να πληρώνουν "δίδακτρα" στην αγορά,έχουν ίσως μία ελπίδα,αν καταλάβουν εγκαίρως το λάθος τους...
Θα υπάρξουν όμως και κάποιοι πολύ "άτυχοι",που δυστυχώς γι' αυτούς,θα έχουν την τύχη του πρωτάρη και θα ξεκινήσουν αποκομίζοντας κέρδη...Αποκτώντας βεβαίως την ψευδαίσθηση ότι είναι "έξυπνοι","ταλαντούχοι",ίσως και "μάγκες"...γι' αυτούς το κτύπημα θα είναι πολύ χειρότερο...αυτοί θα τα χάσουν όλα...θυμηθείτε μόνο τι έγινε το 1999...
23/07 00:01  Tilemacho
Θα μπορούσες να ξεκινήσεις μήπως με τον ορισμό του trader?
23/07 00:38  Α45
Αγαπητέ Τηλέμαχε,η σειρά αυτή των άρθρων δεν αποτελεί μαθήματα για αρχαρίους.Αποτελεί έναν βασικό οδηγό,βγαλμένο απο την εμπειρία του υποφαινόμενου,για να ξεκινήσει και να συνεχίσει κάποιος σωστά.
Υπάρχουν 2 γενικοί τρόποι προσέγγισης των αγορών,ανάλογα με τον σκοπό που επιδιώκει κάποιος.Ο ένας είναι η απόκτηση πλούτου και είναι μεσομακροπρόθεσμος στόχος.
Ο άλλος είναι η απόκτηση εισοδήματος,ο στόχος δηλαδή είναι ο βιοπορισμός.Αυτό πρακτικά σημαίνει σταθερά,συνεχή κέρδη σε διαχρονική βάση.Οι κινήσεις είναι περισσότερες,τακτικότερες και φυσικά τα κέρδη είναι μικρότερα,αλλά πιο συχνά.Αυτό αποκαλώ εγω "trading".Με άλλα λόγια,την προσπάθεια εκμετάλλευσης της κίνησης της τιμής σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Φυσικά,τις 2 αυτές γενικές κατηγορίες μπορούμε να τις υποδιαιρέσουμε σε πολλές μικρότερες.Trading μπορεί να γίνει και με 1-2 κινήσεις την ημέρα,μπορεί να γίνει και με 100 κινήσεις την ημέρα...ολα είναι θέμα προσωπικότητος του trader,τι του αρέσει,τι του ταιριάζει,σε τι είναι καλός,σε τι δεν είναι...
23/07 00:49  pinnoir
Ευτυχώς που πάντα μένουμε στις βασικές αρχές
23/07 08:15  strezov
Tilemacho Καλημερα
Trader ειναι με απλα λογια ο βραχυπροθεσμος επενδυτης καθε επενδυτικη κινηση του οποιου έχει μικρή χρονική διάρκεια.Πρακτικά οι κινήσεις του trader βασίζονται σε διαγράμματα τιμών daily η μικροτέρων .

23/07 14:11  Tilemacho
οκ Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. 'Αρα εκ των πραγμάτων κάποιος που έχει μια άλλη δουλειά δεν μπορεί να κάνει και τον trader. Μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει καποιος αρχές του trading ώστε να βελτιώσει τις αποδόσεις της επένδυσής του? Η δικές μου κινήσεις σπάνια είναι σε διαστήματα μικρότερα των μια με δυο βδομάδων.
Ευχαριστώ και για τα ωραία σου αρθρα
23/07 15:01  Α45
Αγαπητέ φίλε Tilemacho,ένα απο τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μάθεις,είναι να μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα βασισμένα σε ελλιπή στοιχεία.
Οι ξένες αγορές παραγώγων είναι ανοικτές απο τις 9 το πρωί,ως τις 11 το βράδυ,η δε αγορά forex λειτουργεί επι 24ωρου βάσεως.
Επομένως κάλλιστα μπορεί να έχεις μία κανονική δουλειά και να κάνεις 1-2 ωρες τη μέρα trading.
Σε ότι αφορά τώρα τις αρχές του δεκαλόγου,ισχύουν για ολα τα επενδυτικά προιόντα και για οποιοδήποτε time frame.Ομως,αυτό ισχύει για τις βασικές αρχές.Κάθε αγορά και κάθε time frame έχει τα δικά του "μυστικά" και τις δικές του παραμέτρους.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις