A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Στήριξη και αντίσταση
1974 αναγνώστες
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010
00:55

Πριν λίγες μέρες,συγκεκριμένα την 14/5/2010,γράφαμε απο το blog αυτό ότι "η αγορά έχει τάση"...και μάλιστα το υποστηρίζαμε με πλήθος τεχνικών επιχειρημάτων.Φοβάμαι,αγαπητοί φίλοι και φίλες,ότι η αγορά όχι μόνον μας επιβεβαίωσε πανηγυρικά,αλλά βάλθηκε να επιβεβαιώσει και κάτι ακόμα : ότι δηλαδή,τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης μίας μετοχής η ενός δείκτη αποτελούν απλά σημεία προσοχής και τίποτα παραπάνω.

Εχω επανειλημμένα τονίσει,ότι αυτά τα επίπεδα,όπως και τα επίπεδα Fibonnacci αλλά και τα pivot levels,είναι τεχνητά κατασκευάσματα,χωρίς καμμία απολύτως λογική αγοράς,χωρίς καμμία δηλαδή λογική προσφοράς - ζήτησης.Απλά,επειδή τα παρακολουθούν πολλοί traders και κάνουν κινήσεις στα επίπεδα αυτά,πολλές φορές η τιμή αντιδρά ακριβώς στα επίπεδα αυτά,επιβεβαιώνοντας την αρχή της αυτοεπαληθευόμενης προφητείας.Και φυσικά,κανένα σοβαρό και αξιόπιστο τεχνικό σύστημα δεν μπορεί να δομηθεί πάνω σε αυτά τα εντελώς αυθαίρετα και μη αντικειμενικά κατασκευάσματα.

Φυσικά,πάντοτε είναι δυνατόν να βρεθούν περιπτώσεις όπου τα κατασκευάσματα αυτά λειτουργούν καλά και να στηριχθούν πάνω σε αυτές τις περιπτώσεις ολόκληρες θεωρίες.Θεωρίες που καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι,όταν κανείς επιχειρήσει να τις εφαρμόσει στην καθημερινή πρακτική.Θυμάμαι κάποτε σε ένα σεμινάριο μέσω ιντερνετ,τον δυστυχή παρουσιαστή να προσπαθεί μάταια να εξηγήσει γιατί η διόρθωση κάποιας μεγάλης ανοδικής κίνησης παραβίασε με ευκολία τα 3 πρώτα γνωστά επίπεδα Fibonnacci,για να αντιδράσει τελικά κάπου ανάμεσα στο τέταρτο και το πέμπτο....Και τότε ξέρετε τι έκανε? πήγε πίσω στο διάγραμμα,βρήκε μία περιοχή στήριξης που ταίριαζε με το επίπεδο που είχε αντιδράσει η συγκεκριμένη μετοχή και άρχισε να αναπτύσσει ένα άλλο σύστημα βασισμένο σε στηρίξεις και αντιστάσεις....Οι παρακολουθούντες το σεμινάριο,που ήταν promotion για το home study course που πουλούσε ο συγκεκριμένος,στην αρχή ήταν πάνω απο 200...βλέπετε,πάντα υπάρχει η δίψα για μάθηση και η ελπίδα για την ανακάλυψη του "holy grail"...στο τέλος είχαν μείνει καμμιά δεκαριά,οι κλακαδόροι του παρουσιαστή,πού άρχισαν να γράφουν σχόλια για το πόσο εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση και πόσο ανυπομονούσαν να αγοράσουν το προς πώληση σεμινάριο....Οταν δε εγώ τόλμησα να ρωτήσω για το ποιές μεθοδολογίες trade management συνοδεύανε αυτά τα "καταπληκτικά" τεχνικά συστήματα,ο παρουσιαστής θυμήθηκε ξαφνικά ότι είχε περάσει η ώρα και έπρεπε να κλείσει την παρουσίαση....

Στην σημερινή ευρύτατη ανασκόπηση της Ελληνικής αγοράς,αναφερόμαστε πολλές φορές σε επίπεδα στήριξης,θεωρώντας τα απλά σαν σημεία ηυξημένης προσοχής κυρίως για όσους έχουν ήδη θέσεις short και ανησυχούν για τα πολύ μεγάλα θεωρητικά κέρδη που έχουν...Κάποιοι άλλοι βέβαια,τα αναζητούν επίσης σαν επίπεδα ανοίγματος αγοραστικών θέσεων.Τους συνιστώ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί....Οπως λένε και οι Αμερικανοί  "market takes no prisoners".....

http://www.greektube.org/content/view/112806/2/

Σχετικές μετοχές:
FTSE ΓΔ ΕΤΕ ΜΑΡΦΒ ΜΙΓ ΜΟΗ ΜΥΤΙΛ ΟΤΕ ΤΙΤΚ ΤΤ
Σχόλια

26/05 10:34  cornelsen
Για τα επίπεδα Fibonnacci και τούς "μαγικούς" αριθμούς δεν θα είχα να προσθέσω κάτι. Όμως τα επίπεδα στήριξης/αντίστασης (όπως καθορίζονται από κορυφές και πυθμένες) καθώς και οι γραμμές τάσης, νομίζω, πως έχουν την αξία τους. Φυσικά δεν σημαίνει πως δεν υφίστανται διαστάσεις. Για να δούμε, λοιπόν, πως τι θα συμβεί στις 1450-1500 μον. τού ΓΔ...
26/05 10:51  Α45
Αγαπητέ φίλε,τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης ασφαλώς και έχουν σημασία,αλλά : πρώτον,είναι υποκειμενικά.Δεύτερον,σημασία έχει η πορεία της τιμής όταν βρεθεί στα επίπεδα αυτά.Εχουμε δει,για παράδειγμα,πολλές φορές η τιμή να διασπά 2-3 επίπεδα τιμών,απο αυτά που εμείς θεωρούσαμε σαν επίπεδα στήριξης,και να βρίσκει στήριξη στο τέταρτο...Αυτό λοιπόν το επίπεδο δικαιούται πράγματι να χαρακτηρισθεί σαν επίπεδο στήριξης,αλλά φυσικά κατόπιν εορτής...Γι' αυτό,η δική μου φιλοσοφία είναι "δεν προβλέπουμε,αντιδρούμε".
26/05 11:25  cornelsen
Α, να προσθέσω ότι δεν αγοράζω με επίπεδα στήριξης/αντίστασης. Απλώς τα παίρνω υπόψη μου όταν θέλω να δω την εικόνα μιάς αγοράς.
26/05 14:44  EleC
Δυσκολεύομαι να καταλάβω... ίσως ΔΕΝ παρακολούθησα κάτι...
Φίλτατε λέτε... ‘.. η αγορά έχει τάση’... πέστε μας και προς τα πού... πάνω ή κάτω... ???
26/05 15:15  Α45
Προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει όλη μου την προσέγγιση στις αγορές.Δεν φταίω εγώ γι' αυτό...Δείτε προηγούμενα άρθρα μου,παρακολουθείστε τα βίντεο και τότε θα καταλάβετε...προς τα που είναι η τάση...
26/05 15:54  xrhma
Αν δεν κάνω λάθος, η τάση (μεσοπρόθεσμη / 6-μήνες) κάθε άλλο παρά ανοδική είναι,
όπως φαίνεται και απο ένα απλό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη :
http://i47.tinypic.com/2zibtr6.jpg
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις