A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Η αγορά έχει τάση....
1199 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010
00:51

Διάβαζα το απόγευμα σε σχόλιο έγκυρου,υποτίθεται,αναλυτή,ότι ο τζίρος στο ΧΑ είναι πολύ μικρός,δηλαδή υπάρχει αδιαφορία και απαξίωση,και ότι η αγορά αναζητά τάση....

Καταλαβαίνω βεβαίως ότι όταν κάποιος πληρώνεται για να γράφει κάθε μέρα ένα σχόλιο και παράλληλα στερείται γνώσεων και εμπειρίας,θα γράψει αναγκαστικά κάποιες γενικόλογες ανοησίες,απλά για να καλύψει την υποχρέωσή του.Το θέμα είναι οι αναλύσεις και τα σχόλια αυτά να είναι και χρηστικά,να προσφέρουν δηλαδή κάτι χρήσιμο σε αυτόν που τα διαβάζει.Διαφορετικά είναι καλύτερα να μην γράφονται καθόλου...

Η αγορά,αγαπητοί φίλοι και φίλες,έχει τάση.Και την έχει εδώ και πολύ καιρό.Και φυσικά,η τάση αυτή είναι καθοδική.Εμείς,που δεν είμαστε επαγγελματίες,την έχουμε καταλάβει,την έχουμε αναγνωρίσει και την έχουμε εκμεταλλευθεί στο έπακρο.

Βασικός κανόνας της τεχνικής ανάλυσης είναι ότι μία καλά εδραιωμένη τάση συνεχίζεται μέχρι να υπάρξουν σαφή σημάδια,σαφείς ενδείξεις,ότι υπάρχει αναστροφή,η έστω επιβράδυνσή της.Και ποιά είναι αυτά τα σημάδια? πρώτα,πρώτα, παύουν να σχηματίζονται νεώτερα χαμηλότερα χαμηλά και χαμηλότερα υψηλά.Δεύτερον,έχουμε αύξηση του όγκου συναλλαγών.Και τρίτον,αν δεν πρόκειται για τεχνική διόρθωση,έχουμε νεώτερα υψηλότερα χαμηλά και υψηλότερα υψηλά.

Βλέπετε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελληνική αγορά? το αντίθετο ακριβώς....Βέβαια,οι όγκοι είναι μικροί και ειδικά ο σημερινός ήταν πολύ χαμηλός.Τι σημαίνει αυτό? σημαίνει,κατ' αρχάς,αδιαφορία και αποχή των επενδυτών,ακόμα και των ισχυρών traders.Σημαίνει επίσης,πέρα απο κάθε αμφιβολία,απουσία αγοραστών.Απο την στιγμή που κατά γενική ομολογία οι τιμές είναι χαμηλές (η μήπως τελικά δεν είναι?),ο μικρός όγκος σημαίνει ότι οι πωλητές με μεγάλη άνεση και με χαμηλό όγκο συναλλαγών κρατούν τις τιμές χαμηλά.

Θα αντιτείνει ίσως κάποιος,ότι η πτώση των τιμών έχει επιβραδυνθεί.Σύμφωνοι.Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? γιατί παρατηρείται μία πλαγιοκαθοδική κίνηση των τιμών με ελάχιστες εξάρσεις,που επιπλέον είναι και βραχύβιες? η απάντηση,αγαπητοί φίλοι,είναι ότι την αγορά κινούν τα νέα.Οι νέες πληροφορίες,οι νέες ειδήσεις.Και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.Τα οικονομικά μέτρα,η επερχόμενη ύφεση,κλπ.,έχουν προεξοφληθεί και αποτυπώνονται στα παρόντα επίπεδα τιμών.Η αγορά δεν έχει κάτι να προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή.Είτε θετικό,είτε αρνητικό.Αν ρωτήσεις κάποιον να σου πεί τι θαγίνει σε 6 μήνες,θα σου απαντήσει "δεν ξέρω".Μία επιχείρηση,μεγάλη η μικρή,δεν μπορεί να προγραμματίσει ούτε για μία εβδομάδα.Αλληλοσυγκρουόμενες φήμες για νέα μέτρα,θολό φορολογικό και εργασιακό τοπίο,απεργίες και κοινωνικές εντάσεις προ των πυλών,πιθανές πολιτικές εξελίξεις,πως να προγραμματίσει κάτι μία επιχείρηση?

Αυτή είναι με λίγα λόγια η κατάσταση.Μέχρι να γίνουν πιο σαφή τα πράγματα,μέχρι δηλαδή να υπάρξουν νέα τα οποία θα μπορέσει να προεξοφλήσει η αγορά,θα κινηθούμε με αυτούς τους ρυθμούς.Οι traders θα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν ενδοημερήσιες μικροκινήσεις και οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα απέχουν.Δείτε πως εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο παράγωγο και κάποιες παρατηρήσεις για την ΕΤΕ και τον ΟΤΕ.

http://www.youtube.com/user/arna52#p/a/u/0/7V4S-Gb2wVg

Σχετικές μετοχές:
FTSE ΓΔ ΕΤΕ ΟΤΕ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
15 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις