A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Το έχεις,η δεν το έχεις...
1629 αναγνώστες
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009
22:38

Αγαπητοί φίλοι γειά σας,

χαίρομαι κατ' αρχάς που ένα άρθρο μου στάθηκε η αφορμή για μια πολύ ωραία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φίλων που μετέχουν στα capitalblogs.Ολες οι απόψεις είχαν κάτι να προσθέσουν στον γενικότερο προβληματισμό πάνω στο θέμα.Ενα θέμα που είναι θεμελιώδες για τον οποιονδήποτε ασχολείται με το χρηματιστήριο.Απο τον "επενδυτή" που κρατά τις μετοχές για 30 χρόνια,μέχρι τον trader του μεροκάματου,που παλεύει όλη τη μέρα πάνω στο 5-λεπτο η στο μονόλεπτο διάγραμμα.

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.Το έχω ξαναγράψει,αλλά θα το επαναλάβω πάλι.Δεν είναι τυχαίο,που στον χώρο αυτόν ανθει,παγκοσμίως,μία τεράστια βιομηχανία εκπαίδευσης,παροχής υπηρεσιών,προγραμμάτων,κλπ.Παράλληλα βέβαια ανθεί και μία άλλη βιομηχανία παραπλάνησης,παροχής κακών υπηρεσιών,κλπ.Δεν είναι τυχαίο ότι στον χώρο αυτόν έχουν παρεισφρήσει άνθρωποι όλων των επαγγελματων,όλων των κοινωνικών τάξεων,όλων των μορφωτικών επιπέδων.Ολοι έχουν κάτι να πούν,όλοι έχουν κάτι να "προσφέρουν",ολοι έχουν κάτι να πουλήσουν.Εχω ασχοληθεί με το θέμα πολλά χρόνια,παράλληλα με την κύρια δουλειά μου.Εχω γνωρίσει ανθρώπους απο όλο τον κόσμο.Εχω ξοδέψει λεφτά για βιβλία,για σεμινάρια,για προγράμματα,για τα πάντα.Είναι ζήτημα αν υπάρχουν 10 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που να είναι σε θέση να σου πουν 5 σωστές κουβέντες.Τελικά βέβαια τους βρήκα....Το πρόβλημα δεν είναι εκεί.Το πρόβλημα είναι να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους που έχουν κάτι σωστό να σου πουν απο όλους τους άλλους.Το πρόβλημα είναι να ξεχωρίσεις απο ένα βιβλίο 300 σελίδων τις 2 σελιδες που γράφουν την "αλήθεια".Το πρόβλημα είναι να μην φας 100 ώρες ψάχνοντας τον καλύτερο ταλαντωτή,αλλά να φας 200 ώρες ψάχνοντας τον εαυτό σου....Να βρείς όχι τον καλύτερο συνδυασμό παραμέτρων για τον MACD,αλλά τους δικούς σου στόχους και τις δικές σου δυνατότητες....

Αυτός είναι και ο λόγος που "τόλμησα" να γράφω τόσα χρόνια άρθρα επενδυτικής παιδείας στο φόρουμ του ΣΕΔ και εδω,αυτός είναι ο λόγος που εφτιαξα την επενδυτική ομάδα,αυτός είναι ο λόγος που έφτιαξα το home study course.Ρωτήστε όποιον θέλετε απο τους φίλους που όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκα μαζί τους,αν τους είπα ποτέ μία μετοχή.Αν τους τους κατήυθυνα στην χρήση ενός συγκεκριμένου τεχνικού δείκτη,η ενός προγράμματος.Ρωτήστε τους ακόμα αν τους πρότεινα να δραστηριοποιηθούν σε κάποια συγκεκριμένη αγορά,έναντι κάποιας άλλης.Πληροφορίες,ναι.Συμβουλές,ναι.Συγκριτικά στοιχεία,ναι.Προσωπικές εμπειρίες,ναι.Ομως,πάντα ο στόχος μου ήταν να τους ωθήσω να ερευνήσουν μόνοι τους τι είναι το καλύτερο γι' αυτούς.Τι τους ταιριάζει,τι είναι συμβατό με την προσωπικότητά τους,με την υπόλοιπη ζωή τους.Σε πάρα πολλούς είπα "φύγετε απο το χρηματιστήριο.Σκέφτεστε με λάθος τρόπο"......

Σχετικά τώρα με την τοποθέτηση "το έχεις,η δεν το έχεις"....Θέλω να συμφωνήσουμε αρχικά σε 2 πράγματα:

α. Για να επιτύχεις στις αγορές πρέπει να έχεις σχέδιο.Ολοκληρωμένο,λεπτομερές,αναλυτικό.Πλήρες.

β. Εαν έχειςτο σχέδιο,πρέπει να μπορείς να το εφαρμόσεις."Αβίαστα",όπως λένε κάποιες "πονηρές" αγγελίες....Χωρίς να τρυπήσει το στομάχι σου.Χωρίς να πετάγεσαι το βράδυ στον ύπνο σου....Χωρίς να κινδυνεύεις να πάθεις κανένα έμφραγμα πάνω στο πληκτρολόγιο....

Για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό και ηρεμία ψυχής.Να είσαι πειθαρχημένος.Να εμπιστεύεσαι το σύστημά σου,όπως εμπιστεύεσαι τόσα άλλα πράγματα στη ζωή σου.Να μην σε επηρεάζει που έδοσε 5 συνεχόμενες ζημιές.Να "ξέρεις" ότι αν το εφαρμόσεις συνέχεια,με επιμονή και με συνέπεια,θα σου δόσει κέρδη.Οπως ακριβώς ξέρεις,και δεν αστειεύομαι,ότι νομοτελειακά στις 8 η ώρα θα βραδιάσει.Ανεξάρτητα αν η μέρα ήταν ηλιόλουστη η συννεφιασμένη.Αν έκανε κρύο η αν είχε ζέστη....

Το καλό trading είναι "βαρετό".Κάνεις τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα,ξέροντας απο πριν το αποτέλεσμα.Ο Michael Jordan "ήξερε" ότι το "πλεονέκτημά του" ήταν ότι είχε επιτυχία 40% στα τρίποντα,ενώ ο αντίστοιχος παίκτης του αντιπάλου είχε 35%.Δεν τον ενδιέφερε ποτέ η κατάληξη ενός συγκεκριμένου σουτ."Ηξερε" ότι αν αυτός και ο αντίπαλός του σουτάρουν απο 100 φορές,αυτός στο τέλος θα είχε περισσότερους πόντους.

Το πρόβλημα για πάρα πολλούς traders είναι να "δεχθούν" αυτό το 40%.Να "δεχθούν" ότι σε κάποιες κινήσεις θα χάσουν λεφτά.Διότι στις άλλες τους δραστηριότητες,η αποτυχία "απαγορεύεται".Ενας δικηγόρος μπορεί να μην κοιμηθεί το βράδυ αν χάσει μία υπόθεση.Ενας γιατρός θεωρεί ίσως "καταστροφή" να του πεθάνει ένας άρρωστος.Εγω είμαι 25 χρόνια μηχανικός και ο νους μου πάντα ήταν να μην κάνω μία μελέτη που να είναι λανθασμένη.Ομως,ο Ιμπραίμοβιτς,που κοστίζει 80 εκατομμύρια,δεν δίνει δεκάρα αν κάνει 5 σούτ και βγούνε άουτ.Ξέρει.ότι αρκεί ένα καλό σουτ και έχει βγάλει τα λεφτά του....

Αυτή είναι φίλτατοι η διαφορά στο trading...Πρέπει να πας κόντρα σε ότι έχεις μάθει να κάνεις σε όλη σου τη ζωή.Και αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο.Ο Richard Dennis,ο δημιουργός των Turtles,του πιο επιτυχημένου πειράματος δημιουργίας επιτυχημένων traders,έλεγε "οι κανόνες μου είναι απλοί.Μπορώ αύριο να τους δημοσιεύσω στην εφημερίδα,να τους διαβάσουν όλοι.Παρ' όλα αυτά,κανείς δεν θα μπορέσει να τους εφαρμόσει....".

Ξέρετε το σύστημα των Turtles? υπάρχει παντού.Αγοράζουμε στην διάσπαση του υψηλού των 20 bars και πουλάμε στην διάσπαση του χαμηλού των 10 bars.Μπορώ να σας δείξω διάγραμμα που αυτό το απλούστατο σύστημα έδοσε κέρδος 1000%....και άλλο διάγραμμα που το ίδιο σύστημα έδοσε κέρδος 300% και το πήρε όλο πίσω....Πέστε μου πόσοι απο εσας θα εκτελούσατε μέχρι τέλους είτε την μία,είτε την άλλη κίνηση.Οσοι μαθητές του Dennis είχαν το κουραγιο,την ψυχική δύναμη,να εφαρμόσουν το σύστημα,είχαν κέρδη αστρονομικά.Με εργασία 10 λεπτών την ημέρα....Ξέρετε τι έκαναν την υπόλοιπη ώρα? έπαιζαν πιγκ-πογκ.....

Αυτός είαι ο λόγος που έφτιαξα το home study course.Είναι μικρό και περιεκτικό.Εχει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται σε κάποιον για να πετύχει.Το τεχνικό μέρος του? είναι πολύ καλό,αλλά πετάχτε το αν θέλετε,και αντικαταστήστε το με στρίψιμο δεκάρας.Κρατήστε όμως όλα τα άλλα.Τίποτα παραπάνω,τίποτα λιγότερο.Αν αναλογισθώ όλες μου τις αποτυχίες,όλες μου τις χασούρες όλα αυτά τα χρόνια,όλα,μα όλα,οφείλονται σε 2-3 βασικά λάθη.Χωρίς αυτά,θα είχα βγάλει εκατομμύρια...Οταν κατάφερα να τα ξεπεράσω,να μην τα ξανακάνω,δεν ξανακοίταξα ποτέ μου πίσω....

Μιλώντας κάποτε με την Linda Raschke,την ρώτησα που οφείλει την τεράστια επιτυχία της όλα αυτά τα χρόνια.Είναι ίσως η μοναδική γυναίκα που θεωρείται market wizard...Διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολλάρια....Εχει νομίζω 16 η 20 συνεχείς κερδισμένες χρονιές.Βεβαίως έχει και συνδρομητικό site,βεβαίως και πληρώνεται για ομιλίες και σεμινάρια.Εκμεταλλεύετα το όνομά της.Αλλά,τίποτα απο όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τα κάνει,αν δεν είχε επιτυχία στο trading.Ξέρετε τι μου απαντησε? ότι οφείλει την επιτυχία της στο ημερολόγιο trading που τηρεί για 30 χρόνια.Το ενημερώνει καθημερινά! φυσικά,το θεώρησα επουσιώδες....ε,επιτρέψτε μου να σας πώ,ότι απο τον καιρό που άρχισα να το τηρώ και εγώ,η απόδοσή μου εκτοξεύθηκε στον ουρανό.Τελικά,κάποιοι άνθρωποι δεν βρίσκονται τυχαία στην κορυφή....

Να είμαστε όλοι καλά,καλό χειμώνα σε όλους και θα τα πούμε σύντομα.

Σχόλια

30/08 23:28  βας
να σας ρωτησω τι ειναι τα bars στην τεχνικη αναλυση
31/08 01:02  ΕΝΑΠ
Καλησπέρα.
Θα έλεγα πως πράγματι, το "μυστικό" στο καθημερινό trading είναι το ΣΧΕΔΙΟ, αλλά θα πρόσθετα πως σημαντικότερο είναι η ΤΕΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του.
Η ανθρώπινη φύση, είναι από μόνη της ανασταλτικός παράγων μιας τέλειας εφαρμογής.
Γι αυτό το λόγο θα συνιστούσα στο trading ένα ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΎΣΤΗΜΑ, το οποίο θα εφαρμόζει το σχέδιο.
Η μοναδική ανθρώπινη παρουσία θα είναι ο-η ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ο οποίος θα εκτελεί τις εντολές του συστήματος.
Ο ιδιοκτήτης TRADER του συστήματος που αναπαράγει το σχέδιό του, μπορεί να εργάζεται αλλού, να κοιμάται, να ταξιδεύει, ή τέλος πάντων να κάνει αυτό που επιθυμεί, με εξαίρεση μόνο την ενασχόλησή του με το δικό του σύστημα.
Όπως πράττει η υποφαινόμενη εδώ και λίγα χρόνια...

" το μοναδικό πρόβλημα είναι, να βρεθεί ή να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ το σύστημα που θα ανταποκρίνεται με μεγάλο ποσοστό στην επιτυχή έκβαση του σχεδίου.


31/08 02:07  Α45
@ βας: η bar,η μπάρα όπως την λέμε εδώ,είναι η οπτική παράσταση της κίνησης της τιμής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.Το διάγραμμα μπαρών,όοως και το διάγραμμα candlesticks,είναι οι συνηθέστεροι τύποι διαγραμμάτων,μαζί φυσικά με το διάγραμμα γραμμής,το οποιο δίνει όμως λιγότερες πληροφορίες.
31/08 02:22  Α45
@ ΕΝΑΠ : αν με τον όρο ΣΥΣΤΗΜΑ,εννοείτε το τεχνικό τμήμα,το trade mnagement και το money management,αυτό είναι εκείνο που εγω ονομάζω trading plan,δηλαδή σχέδιο.Αν πάλι εννοείτε ένα "ρομπότ" που εκτελεί μηχανικά και αυτοματοποιημένα το σχέδιο,εδω έχω κάποιες αντιρρήσεις.
Η πρώτη μου αντίρρηση έχει να κάνει με το αν είναι εφικτή η δημιουργία ενός software που θα μπορεί να εκτελεί αυτόματα όλο τον χειρισμό μίας κίνησης απο την αρχή μέχρι το τέλος.
Η δεύτερη αντίρρηση είναι η πεποιήθησή μου ότι,και αν ακόμα το σύστημα είναι πλήρως αντικειμενικό,χωρίς δηλαδή στοιχεία επιδεχόμενα υποκειμενική κρίση,πάντοτε θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου ο trader θα πρέπει να πάρει μία απόφαση και ίσως να παρακάμψει το σύστημα.Για παράδειγμα,προσωπικά όταν κάνω trading σε ξένα παράγωγα μέσω πλατφόρμας,πάντοτε κλείνω την θέση μου (η δεν ανοίγω καινούργια ακόμα και αν υπάρχει τεχνικό σήμα) 5-10 λεπτά πριν απο την ανακοίνωση σημαντικού νέου.Ο λόγος είναι ότι κάποτε,σε μία τέτοια περίπτωση,υπήρξε μεγάλο gap,λόγω της ανακοίνωσης και υπέστην μεγάλη ζημιά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως,συμφωνώ ότι η εφαρμογή του συστήματος απο κάποιον τρίτο,λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της πειθαρχίας.
31/08 08:28  ΑΕGEAN MAN
."Αβίαστα",όπως λένε κάποιες "πονηρές" αγγελίες...διαβαζεις και απο αυτες?"πονηρές" τι σημαινει?για πες
31/08 08:52  ΕΝΑΠ
Καλημέρα Α45.
Το trading σε ξένα παράγωγα μέσω πλατφόρμας, είναι εκ των ουκ άνευ.
Ασχολούμαστε μόνο με το DAX, μαζί με άλλους δύο φίλους (συνέταιροι).
Την ημέρα που αναμένονται σημαντικά νέα, ή τις ημέρες υψηλής μεταβλητότητος των τιμών, το σύστημα ΚΛΕΙΝΕΙ κατόπιν τηλεφωνικής εντολής στην υπάλληλο, η οποία πάει για καφέ..
Και αυτό, γιατί το δικό μας σύστημα ΑΠΕΧΘΑΝΕΤΑΙ τις μεγάλες μεταβολές των τιμών.
Πιστεύω πως είναι ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ, κατά συνέπεια ΑΣΥΜΦΟΡΗ, οποιαδήποτε εφαρμογή trading, σε μη flat αγορά.
31/08 15:05  βας
να σας ρωτησω που μπορω να βρω φορμουλες trading ευχαριστω
31/08 16:11  EleC
Όπως είπες φίλτατε... Το έχεις, η δεν το έχεις...

Μια εικόνα... χίλιες λέξεις... !
http://www.elec.gr/FDAX_310809_EleC-69_Profit.xls
31/08 16:56  βας
Σας ευχαριστω θα το δω
07/09 20:12  Bezyr
Παρακαλω, τι εννοειτε, κρατατε ημερολογιο?
Το βρισκω ενδιαφερον.Εχετε την καλοσυνη να πειτε περισσοτερα επ' αυτου?
07/09 22:41  Α45
Το ημερολόγιο του trading περιλαμβάνει κατ' αρχάς όλα τα στοιχεία καθε κινησης: ημερομηνία,επενδυτικό προιόν,τιμή εισόδου,μέγεθος θέσης,αρχικό stop-loss,τιμή εξόδου,κέρδος/ζημιά,κλπ.

Πέρα απο αυτά όμως,περιλαμβάνει και "ποιοτικά" στοιχεία".Βάσει ποιού σήματος έγινε η κίνηση,αν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες,αν εφαρμόσθηκε πιστά το trade management,κλπ.Μπορεί ακόμα να καταγραφούν κάποιες σκέψεις η κάποιες παρατηρήσεις για την συγκεκριμένη κίνηση.

Διαβάζοντάς το εκ των υστέρων,ανακαλύπτει κανείς τα λάθη του,τα σημεία που επιδέχονται βελτίωση,κλπ.Είναι πολύ χρήσιμη συνήθεια.
15/10 16:35  sinotna
Συγχαρητήρια, πολλά συγχαρητήρια. Μόλις πριν λίγο καιρό σας ανακάλυψα και έχω ενθουσιαστεί.
Πότε πιστεύετε ότι θα μας παρουσιάσετε αυτό το ημερολόγιο; Πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
29 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις