A45 TRADING
Τεχνική ανάλυση και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Ξεκινώ μία νέα προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επενδυτών.Προσπάθεια στην οποία ευελπιστώ να έχω την βοήθεια,την υποστήριξη,την ενθάρρυνση αλλά και την καλόπιστη κριτική όλων σας.
(διαβάστε περισσότερα)
HOME STUDY COURSE
Σύνδεσμοι


Trading plan : φιλοσοφία και στόχοι
1488 αναγνώστες
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2009
16:12

Με ρωτούν πολλοί φίλοι τι θα περιέχει το trading plan που ετοιμάζω και το οποίο θα έχει την μορφή σπονδυλωτού home study course.Δηλαδή θα αποτελείται απο διάφορα τμήματα,καθένα εκ των οποίων θα αναλύει διεξοδικά κάποιο θέμα και παράλληλα θα διασυνδέεται δυναμικά με τα υπόλοιπα τμήματα.Αυτό το θεωρώ απαραίτητο,γιατί κανένα τμήμα απο μόνο του δεν είναι αρκετό για να κάνει μια μεθοδολογία πλήρη και ολοκληρωμένη.Μία καλή τεχνική μέθοδος είναι άχρηστη,ίσως και επικίνδυνη,αν δεν συνοδεύεται απο καλή διαχείριση του ρίσκου.Και,ακόμα και η αρτιότερη προσέγγιση στο money management,δεν θα καταφέρει και πολλά πράγματα,αν το 90% των κινήσεων είναι ζημιογόνο.Δεν συμφωνείτε?

Οσοι με γνωρίζουν κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα,έχουν διαπιστώσει ότι προσεγγίζω όλα τα θέματα με προσοχή και μεθοδικότητα.Θα πρόσθετα,και με ρεαλισμό.Το trading plan λοιπόν δεν θα είναι ο εύκολος και άκοπος τρόπος για να γίνει κανείς πλούσιος.Ούτε θα περιέχει την "μαγική φόρμουλα" που "πιάνει" τις κορυφές και τους πυθμένες.Μακάρι να υπήρχαν τέτοια πράγματα,αλλά δεν υπάρχουν.Εχω ξαναπεί,η επιτυχία,η οποιαδήποτε επιτυχία,δεν αγοράζεται,με οποιοδήποτε ποσόν.ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ,με κόπο,με προσπάθεια,με την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων.Αντιμετώπιση που για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετική....

Το trading plan θα διαφέρει απο εκείνο που έχει παρουσιασθεί σε αυτό εδω το blog και που έχει αναλυθεί και επεξεργασθεί περισσότερο στα πλαίσια της επενδυτικής μας ομάδας,τόσο στην δομή,όσο κα στην οργάνωσή του.Θα επιχειρήσει να προσομοιάσει τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει κάποιος να προσεγγίζει όχι μόνο τις αγορές,αλλά οποιαδήποτε δραστηριότητά του.Είμαι οπαδός της άποψης οτι οποιαδήποτε δραστηριότητα,απο την πιο απλή,ως την πιο σύνθετη πρέπει να ξεκινά με την θέσπιση του/των ΣΤΟΧΩΝ.Μια καλά δομημένη μεθοδολογία,ένα σωστά συγκροτημένο πρόγραμμα,πρέπει να θέτει στόχους,σκοπούς,επιδιώξεις.Φιλόδοξους ίσως,αλλά παράλληλα εφικτούς και ρεαλιστικούς.Και στην συνέχεια να επιχειρεί να τους υλοποιήσει,λαμβάνοντας υπ' όψιν τις δυνατότητες,τα προτερήματα,αλλά και τα μειονεκτήματα αυτού που καλείται να υλοποιήσει τους στόχους.

Ενας απο τους κυριότερους λόγους,αγαπητοί φίλοι,που οι περισσότεροι traders αποτυγχάνουν είναι οτι θέτουν ανέφικτους,μη ρεαλιστικούς,αρα και μη πραγματοποιήσιμους στόχους.Είναι ίσως ρεαλιστικό να επιδιώξω απόδοση 20% το χρόνο για το κεφάλαιό μου,όμως αν διαθέτω 10.000 ευρώ,αυτό σημαίνει 2.000 ευρώ το χρόνο.Οι περισσότεροι διαθέτουν 10.000 ευρώ και παράλληλα χρειάζονται 25.000 ευρώ το χρόνο για να ζήσουν.Αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται.....Τι κάνουν λοιπόν? παίρνουν μία καλή μεθοδολογία και επιδιώκουν να κερδίσουν 250% το χρόνο με αυτήν....Υπάρχει τρόπος να το επιτύχει κανεις αυτό? Βεβαίως! Είτε ρισκάροντας σε κάθε κίνηση το 50% του κεφαλαίου του,είτε βρίσκοντας μία μέθοδο που παρουσιάζει 90% επιτυχία,είτε επιδιώκοντας σχέση απόδοσης/ρίσκου 10:1.Τα δυο τελευταία είναι ανέφικτα,το δε πρώτο απαιτεί μόνον 2 κακές κινήσεις για να εξανεμισθεί το κεφάλαιο.....

Το trading,αγαπητοί φίλοι,δεν είναι αγώνας ταχύτητας,είναι μαραθώνιος.Και ο πρώτος κανόνας για να αντέξει κανεις σε έναν μαραθώνιο,είναι να κατανείμει σωστά τις δυνάμεις του.Γι' αυτό πάντοτε λέμε,ότι η διαχείριση του ρίσκου είναι το πιο σημαντικό τμήμα ενός καλού trading plan.Ο trader που περιορίζει τις ζημιές του στο ελάχιστο δυνατόν,έχει πάντα την ευκαιρία να προσπαθήσει ξανά.Εχει πάντα την ευκαιρία να υλοποιήσει,σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα,τον στόχο του.Εχει πάντα την δυνατότητα να εφαρμόσει ξανά την μεθοδολογία του,όταν οι συνθήκες της αγοράς θα είναι ευνοικές.Εχει πάντοτε την ευκαιρία να κάνει την κίνηση εκείνη που θα του δόσει το μεγαλο κέρδος.Κέρδος που θα αντισταθμίσει τις ζημιές και τα έξοδα και θα "αφήσει" καθαρό τελικό κέρδος στον λογαριασμό του.

Με αυτή την φιλοσοφία λοιπόν δουλευουμε.Φτιάχνουμε κάτι που ο καθένας θα μπορέσει να το προσαρμόσει στα μέτρα του.Που ο καθένας θα μπορέσει να το εφαρμόσει,που θα μπορέσει να το εντάξει στον τρόπο ζωής του.Ενα trading plan του οποίου τις παραμέτρους θα καθορίζει ο κάθε επενδυτής,ανάλογα με το επενδυτικό του προφίλ.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλές διακοπές!

 

Σχόλια

12/07 16:22  PREMIUM

Αυτό που έχω καταλάβει φίλε Αντρέα είναι ότι τα περισσότερα τελευταία καλοκαίρια οι traders πάμε ΝΩΡΙΣ ... διακοπές ! :-)

Θερμούς χαιρετισμούς !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
28 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Βασικός σκοπός του blog θα είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επενδυτών σε θέματα τεχνικής ανάλυσης,αλλά και ο σχολιασμός γενικώτερα της πορείας των αγορών.

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις